Ezért ne ess túlzásokba az egészséges életmóddal!

Az egészséges életmód hihetetlen népszerűségnek örvend, és ez alapvetően egy üdvözítő trend, ám mint mindennek, ennek is megvannak a maga veszélyei. Az emberek életmódja gyökeresen átalakult. A nyugodt életritmust felváltotta a rohanás és a kapkodás, mindeközben pedig a tápanyagokban és nyomelemekben gazdag táplálkozásunk áldozatául esett a nagyipari előálltásnak és a termőföldek maximalizált kiaknázásának.

Ma már egy zöldség csak töredékét tartalmazza azoknak a vitaminoknak, amelyeket harminc-negyven évvel ezelőtt, és a háztáji hús is kihalófélben van, a nagyüzemileg előállított pedig a nyomába nem ér. De ugyanez a tendencia figyelhető meg az élet többi területén is. Már közel sem töltünk annyi időt a szabadban, a friss levegőn, helyette egy irodában – vagy a lakásunkban – ülünk egész nap, ez pedig együttesen rányomja a bélyegét az egészségügyi állapotunkra. Nem meglepő tehát, hogy az egészséges életmódot hirdető trendek ennyire felkapottak lettek. Ki arra esküszik, hogy paleo étrendet követ, ki a sport megszállottja lett, míg mások a különböző vitaminokra esküsznek. Bármivel is járulunk hozzá egészségünk megőrzéséhez, az mindenképpen pozitívum, ám mint nagyon sok más életmódot befolyásoló tényező esetén, úgy itt is fennáll annak a veszélye, hogy túlzásokba esünk, amivel sokkal többet árthatunk, mintha semmit sem csinálnánk.

Éppúgy igaz ez a különböző étrendkiegészítők meggondolatlan fogyasztására, mint a mértéktelen folyadékfogyasztásra – ez utóbbi komoly károsodásokat, keringési problémákat okozhat -, de akkor sem járunk el bölcsen, ha az edzésmunka során nem ismerjük a határainkat. Ugyancsak körültekintően – és mértékletesen – kell eljárni a különböző természetes gyógymódok – például gyógynövények – esetében. Mindig nagyon alaposan tájékozódjunk, és ha bizonytalannak érezzük magunkat, akkor kérjük ki szakember – orvos, személyi edző, dietetikus – tanácsát, és jegyezzük meg, hogy a kevesebb néha több, és az egészségtudatos életmód lényege az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, amiben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.