Ezért tanuljunk nyelveket!

A nyelvtudás egyre nagyobb jelentőséggel bír a karrierépítésünk során –  sokszor hallhatjuk ezt a mondatot és aligha vitatkozhatunk az igazságtartalmával. Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy az idegen nyelvek ismerete nem csak a karrierépítésben kamatoztatható.

[wp_ad_camp_1]

A cosmopolitan-lingua.hu arra hívja fel a figyelmünket, hogy a nyelvtanulás sokkal több pozitív hozadékkal rendelkezik, mint elsőre gondolnánk. Alapvetően két fő ok határozható meg, ami miatt érdemes idegen nyelveket tanulni.

Az egyik fő ok a karriert és a szakmai előmenetelt érinti. A külföldi munkavállalás gyakorlatilag lehetetlen az angol, illetve az adott célország nyelvének ismerete nélkül, de a hazai nagyvállalatok is számos munkakör betöltése esetén megkövetelik a tárgyalóképes idegen nyelvtudást. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy egy operátor vagy egy vezető beosztású alkalmazott ne beszéljen idegen nyelveket. A bérezésben is tetten érhető a különbség; megfelelő szintű nyelvtudással a fizetések is jelentősen magasabbak lehetnek.

Azonban nem szabad csak a karrier szemszögéből figyelni a nyelvtanulás szükségességét, illetve jelentőségét. Előfordulhat, hogy az életünk során olyan pozíciókat töltünk be, ahol nem követelmény az angol, német, francia vagy más idegen nyelv ismerete, ettől függetlenül a nyelvtudást mégis kamatoztatni tudjuk. Gondoljunk a világhálóra; mennyi érdekes és hasznos információ gyűjtőhelye… Az angol nyelvű szakirodalmak és források mennyisége összehasonlíthatatlanul nagyobb a magyarénál, így hát a nyelvtanulás gyakorlatilag a világ legnagyobb és legteljesebb „könyvtárát” és tudásbázisát biztosítja számunkra. Arról nem is beszélve, hogy az idegen nyelvek ismerete milyen hasznos lehet egy utazás során, vagy akár a külföldiekkel folytatott beszélgetések alkalmával.