Fájdalmak, amikre érdemes nagyon odafigyelni

Fiatal korban még minden fájdalom szinte idegenül hat, hisz a testünk tökéletesen működik és még a reggelek sem arról szólnak, hogy valahogy próbáljuk magunkat kiimádkozni az ágyból.

Aztán ahogy öregszünk és elhagyjuk a harmincat – szerencsésebbek inkább a negyvenet – úgy lesz egyre gyakoribb vendég a fájdalom a mindennapokban. Hol a különböző frontok viselnek meg – és okoznak fejfájást, vagy épp ízületi panaszokat -, hol pedig a derekunk, vagy épp a hátunk hasogat. Ezek eleinte roppant bosszantó dolgok, ám idővel régi ismerősként köszöntjük őket és valahogy az életünk részévé válnak, miközben nosztalgiával gondolunk azokra az időkre, amikor még semmilyen panaszunk nem volt. Ennél fogva aztán egy hátfájásból, vagy egy hidegfront alatti fejfájásból nem is csinálunk túl nagy ügyet, pláne nem megyünk vele orvoshoz, hisz tudjuk jól az okát, no meg azt is, hogy idővel majd éppúgy elmúlik, ahogy előjött. Ez azonban egy elég kockázatos taktika, mert könnyen eljátsszuk ezt olyan fájdalmak esetében is, amelyek azonnali beavatkozást igényelnének.

Ilyen például a megszokottól eltérő, hirtelen jelentkező, hasogató fejfájás is. Főképp akkor fogjunk gyanút, ha egyéb kísérő tünetet – például szédülést – is tapasztalunk, ám ha már maga a fájdalom önmagában nagyon erős, akkor se késlekedjünk, és azonnal menjünk orvoshoz. Az ilyen jellegű fejfájás ugyanis komoly problémát is jelezhet, ezért aztán azonnal a végére kell járni, hogy mi okozza. Ugyancsak irány egy rendelő, ha erős hasfájás tör rád, főleg akkor, ha az a jobb oldali részen tapasztalható, ez ugyanis a vakbélgyulladás egyik jellemző tünete. Ha pedig már annyi szó esett a derékfájásról, akkor fontos megjegyezni azt is, hogy ha lázzal, és hányással – vagy csak hányingerrel – együtt jelentkezik, akkor könnyen lehet, hogy valamilyen vesebetegség okozza, így ilyenkor rögtön kérjünk szakorvosi segítséget. Azt pedig talán mondani sem kell – bár nem lehet eleget foglalkozni a témával -, hogy erős fogfájás és mellkasi fájdalom sosem szabad várni, hogy majd magától javul a helyzet, mert nem fog. Ha bármelyiket is tapasztaljuk, azonnal menjünk orvoshoz, mielőtt még komolyabbra fordul a baj.