Gluténérzékenység tünetei és kezelése

A lisztérzékenység a vékonybelet érintő autoimmun betegség, mely nem gyógyítható. Kezelésére diétát alkalmaznak. Tünetei különböző emésztőszervi panaszok lehetnek, mint a hasmenés, székrekedés és puffadás. A gyerekeknél észrevehető súlygyarapodás elmaradása, felnőtteknél pedig a testsúly csökkenése esetében.

[wp_ad_camp_1]

Ezek mellett jelentkezhet még fáradékonyság és rossz közérzet formájában is. Egyeseknél tünetmentes a betegség. Kezelésére mindenképp szükség van. Egyedüli és hatásos terápiát, az életen át tartó gluténmentes diéta jelenti, ami megszünteti a vele járó panaszokat. Ha még idejében hozzákezdünk egy helyes étrend követéséhez, jelentős mértékben elkerülhetjük szövődmények (meddőség, tumor) kialakulásának kockázatát.

Gluténérzékenység

Gluténérzékenység

A lisztérzékenység teljes mértékű életmód változtatást igényel. A diéta során, az étrendünkből teljesen ki kell iktatni, a búza, árpa, rozs, zab és ezeket nyomokban tartalmazó ételek fogyasztását, helyettük a rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag és sárgaborsóliszt használata szükséges.

A gluténmentes étkezésnek, tartalmaznia kell minden egyes tápanyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Mivel ilyenkor a beteg teljes mértékben elkerüli a búzaliszt fogyasztását, kevesebb rostot vesz magához, ezért nagyon fontos, hogy étrendjében bőséges zöldség és gyümölcs szerepeljen. Ezekkel pótolni tudja a teste számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, bár ezt néha szükséges D-vitamin, vas és kalcium étrend-kiegészítőkkel kiegészíteni. Az élelmiszer vásárlásakor mindig oda kell figyelni, hogy csakis olyan terméket válasszunk, melyeknél gluténmentes, gliadinmentes feliratokkal, áthúzott búzakalásszal találkozunk, mivel az összetevők felsorolása nem mindig teljes.