Hétvégi autós vagy? Így óvd a járműved!

Sokaknak munkaeszköz az autó, vagy épp a legkényelmesebb módja, hogy a nagy távolságra lévő munkahelyre időben beérjenek, ám vannak olyanok is, akiknek nem létszükséglet a kocsi és csak ünnepnapokon veszik elő, élményautózás céljából.

Ezzel persze az égvilágon semmi baj nincs, ám arra nagyon oda kell figyelni ilyenkor, hogy ne ringassuk magunkat abban a tévhitben, hogy a keveset futó autónak – kizárólag – jót tesz, hogy az idő nagy részében egy helyben áll. Mert bár elsőre talán furcsán hangzik, de a gyártók gyakori használatra tervezik ezeket a járműveket, így bizony vannak olyan perifériák, részegységek, amelyek nem túl hálásak a hosszúra nyúló pihenőkért. Abban az esetben azonban, ha időközönként kellő figyelmet fordítunk az ellenőrzésre, ez semmilyen komoly gondot nem okozhat. De mire is kell jobban odafigyelnünk?

Az egyik ilyen az az autó klímaberendezése. Szerencsére azért nem kell emlékeztetőt beállítani a telefonunkon, de azt jó ha tudjuk, hogy a klíma egyik nagy rákfenéje a megfelelő kenés – melynek hiányában előbb-utóbb valahol ereszteni fog, majd meghibásodni -. A kenést pedig úgy tudjuk a legkönnyebben megoldani, ha időnként járatjuk, függetlenül attól, hogy éppen nyár van, vagy tél. 2-3 hetente mindenképpen menjen 10-15 percet és már meg is előztük a bajt. Nagyjából ugyanez érvényes az akkumulátorra is, annyi különbséggel, hogy itt a töltés az, amit csak menet közben lehet megoldani. Nincs más dolgunk tehát, mint időnként elvinni az autót egy hosszabb körre, hogy az akksi kapjon egy adag töltést a generátorból, így megelőzvén a károsodást a túlzott merülés miatt. Télen erre még jobban figyeljünk, hisz a hideg idő nem nagy barátja az akkumulátoroknak. Bagatell, de a jármű külsejére is áldozzunk néha időnkből – elsősorban akkor, ha a szabadban parkolunk -. Hiába nem mozdul ugyanis a kocsi, a por, eső, és egyéb szennyeződések szép lassan így is lerakódnak, és ha nem távolítjuk el, akkor bizony megkezdhetik a fényezést. Időnként – mondjuk összekötve az akkumulátoros körünkkel – vigyük el és alaposan mossuk le. Hosszú távon hálásak leszünk a megkímélt karosszériáért.