Hogyan alakult ki a ma is ismert biztosítási rendszer?

Kalandozzunk el egy kicsit a biztosítás történetébe, lépjünk vissza jó pár évet a történelemben ahhoz, hogy megtudjuk, a biztosítás mióta létezik az emberiség történetében. Az ókorban a tengeri szállítmányozás idejére vezethetőek vissza a legrégebbi biztosítások. A Kr.e. IX. században a „Lex Rhodia de iactu” elvét alkalmazták, amely akkor lépett életbe, amikor a kalóztámadások során a hajón tartózkodó személyzet annak érdekében, hogy mentsék a hajót, kidobták a szállítmány egy részét vagy egészét.

Ilyenkor a károsult szállítmány tulajdonosok kérhették a nem károsult tulajdonosoktól vagy a hajóstól a kár kifizetését.  Nézzük a Kr.e. IV. évszázadot. Ekkor az úgynevezett „tengeri kölcsön” „foenus nautikum” létezett, amely egy kölcsönszerződés volt rejtett biztosítással.  Ebben az esetben a hitelező úgy nyújtott kölcsönt, hogy soha semmilyen formában nem követelhette vissza a kölcsön összegét, ha a tengeri szállítmány Vis Major dódon megsemmisült. Ekkor még hírből sem hallottak a biztosítási kötvényről.

Az első biztosítási kötvényt 1347-ben Genovában állították ki először.  Az első kötvény a szállítmánybiztosításhoz köthető.  A felosztó-kirovó rendszerű biztosítások voltak a legelsők, amikor a károsult részére a veszélyközösség többi tagja utólag fizette meg a kárt.

Biztosítás

Biztosítás

A történelem további részében már feltűnnek a ma is ismert Biztosítók, melyeknél a biztosítási védelem megszervezése már üzleti alapokon nyugszik. Hogy ne nagyon mélyedjünk el a világ összes biztosítási piacán, maradjunk itt Magyarországon, ahol az első magyar biztosító 1843-ban alakult meg Jégverés Elleni Kölcsön Biztosító Egyesület néven. 1857-ben követte az Első Magyar Általános Biztosító Társaság és a továbbiakban a századforduló idejére már számtalan biztosító alakult meg. A II. Világháború meghozta az államosítást a biztosítótársaságok körében is, így alakulhatott meg az Állami Biztosító 1948-ben. Az állami monopólium 1986. július 1-ig működött, majd megalakult a ma is jól ismert Hungária Biztosító. A rendszerváltással számtalan külföldi biztosító is megjelent a hazai piacon, így a biztosítás fajták köre is kibővült lehetővé téve a tulajdonosoknak azt, hogy ma már szinte mindenre lehet biztosítást kötni!