Hogyan fejlesztheti hatékonyan a kommunikációs készségeit?

A kommunikáció alapvető készség az életben való boldoguláshoz. Így osztjuk meg gondolatainkat, ötleteinket és érzéseinket másokkal. A jó kommunikációs készségek segíthetnek a kapcsolatépítésben, céljaink elérésében és a konfliktusok megoldásában is.

Az egyik legfontosabb aspektusa a jó kommunikációs készségnek, hogy legyen jó hallgatóság. Ha figyelmesen hallgat meg másokat, azzal azt mutatja a másiknak, hogy tiszteli őt, és érdekli, amit mondani akar. Vegye fel a szemkontaktust, hajoljon kissé közelebb (ne túl közel), bólintson a fejével, hogy jelezze, hogy követi a mondanivalóját, tegyen fel tisztázó kérdéseket, ne szakítsa félbe, tegye el a telefonját. Amikor kommunikál, legyen világos és tömör az üzenete. Kerülje a szakzsargon vagy olyan szakkifejezések használatát, amelyeket a hallgatóság esetleg nem ért. Gyorsan térjen a lényegre, és kerülje a fecsegést.

A testbeszéde ugyanannyira képes kommunikálni, mint a szavai. Ügyeljen arra, hogy testbeszéde nyitott és barátságos legyen. Kerülje a karok keresztezését vagy a nyugtalanságot. Még ha nem is érte egyet valakivel, fontos, hogy tisztelettudó legyen. Kerülje a szidalmazást, a sértegetést vagy az agresszió más formáit. Amikor kommunikál, legyen tisztában a hallgatósággal. Használjon olyan nyelvet, amelyet megértenek, és kerülje az olyan témákat, amelyek érzékenyen érinthetik őket. Minél többet kommunikál, annál jobb lesz benne. Szóval menjen ki, és kezdjen el gyakorolni! Minél többet gyakorol, annál magabiztosabb lesz a kommunikációs készségeiben. A kommunikációs készségei fejlesztése időt és erőfeszítést igényel, de megéri. A jó kommunikációs készségek az életed minden területén segíthetnek. Kezdje el tehát a gyakorlást még ma és figyeljen a fentiekben leírtakra!