Hogyan korszerűsíts a fűtéseden?

Az egyre növekvő energiaárak és a környezettudatosság terjedése szép lassan ráébreszti az embereket arra, hogy spóroljanak a rendelkezésre álló erőforrásokkal. A mindennapi életünk során pedig számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre ennek megvalósításához.

Persze ezek közül van, amivel aránylag kevesebbet és van, amivel rengeteget takarékoskodhatunk, emiatt aztán nagyon nem mindegy, hogy mire is fektetünk nagyobb hangsúlyt. A fűtésrendszer kimondottan azok közé tartozik, amivel – általában nagyobb befektetés árán ugyan, de – jelentős spórolás érhető el. Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen irányba indulunk el. Egyre elterjedtebbek a napkollektoros megoldások, ám mielőtt belevágnánk, nem árt végezni egy alapos kalkulációt. Egyrészt azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a technikai feltételek adottak-e, de arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a megtérüléssel is foglalkozzunk. Időszakosan kiváló támogatások érhetők el, ezekkel mindenképpen érdemes élni.

Ugyanakkor megesik az is, hogy nem ez a legoptimálisabb megoldás. Ezt okozhatja az épület tájolása, vagy épp a tetőszerkezet, de ettől függetlenül nem kell lemondanunk a korszerűsítésről és ezzel együtt a spórolásról. A hőszivattyús rendszerek hatásfoka is döbbenetesen magas, noha bekerülési költségük ezt általában tükrözi. Azonban előfordulhat az is, hogy magát a fűtést nem is kell bolygatni annak érdekében, hogy számottevő energiát tudjunk megspórolni. A hatékony felhasználás egyik kulcsa ugyanis a keletkezett hő benntartása. Éppen ezért elsőként minden esetben a szigetelés minőségét kell górcső alá venni és ha abban hiba van, akkor azt orvosolni. Ez nem csak a falakra vonatkozik, hanem ugyanilyen kardinális kérdés a nyílászárók állapota is. Egy rosszul szigetelő ablak hatalmas problémákat okozhat telente, így feltétlenül érdemes cseréltetni. Ráadásul ezeknek a lépéseknek a költségei elenyészőek egy komplett fűtési rendszer cseréjéhez képest.