Hogyan lehet azonosítani a gyökér rothadását?

Néhány kertészeti problémát könnyű felismerni, és nagyon gyorsan nyilvánvalóvá válnak. Ha egy reggel meglátogatja a kertet, és megállapítja, hogy a paradicsomból nagy falatokat rágtak ki, akkor valószínűleg éjszaka falatozott egy rágcsáló. De a gyökérrothadás gyakran olyan probléma, amely inkább önre támad, és annak megjelenése után is tudnia kell, mire kell figyelni.

A legalapvetőbb szinten a gyökérrothadás növénybetegség, de a legfontosabb annak megismerése, hogy milyen tényezők okozzák ezt a betegséget. A betegséget vízzel borított talaj vagy különféle gombák okozhatják. A talaj több okból is beázhat, többek között a rossz vízelvezetés, a folyamatos heves esőzések és a túlöntözés miatt. A túlöntözés lehet a legzavaróbb az összes közül. Tudja, hogy növényeinek vízre van szüksége, és úgy érzi, hogy lelkiismeretes, ha ellátja őket ezzel a vízzel. De ez sokszor túlzás is lehet. Még a túlöntözés vagy a szokatlanul esős időszak is önmagában gyakran nem elegendő ahhoz, hogy a talaj vizes legyen. Nagyszerű elősegítőjük a rossz vízelvezetés. A víz szitaként fut át ​​a homokos talajon; ritkán fordul elő, hogy egy ilyen talajt túlöntözik. De egy agyagos talaj sokáig tartja a vizet. Tehát általában a rossz vízelvezetés és a túlzott nedvesség kombinációja teszi a talajt vizessé.

Lehet, hogy nem úgy gondolja, hogy a növényi gyökereknek légzésre van szükségük, de a gyökereknek oxigénre van szükségük. Ezért jelent problémát számukra a beázott talaj: megfulladnak, elrothadnak, elpusztulnak és haszontalanná válnak az általuk támogatott növényzet számára, ami végül a növény pusztulását eredményezi, ha nem sikerül megoldani a problémát. Ironikus módon a túl sok vízben ülve rothadó gyökerek nem képesek felszívni a vizet és elszállítani a növény többi részébe, amely hervad. Néha a gyökérrothadás oka nem olyan egyszerű, mint a beázott talaj.