Hogyan lehet megszabadulni a penésztől?

A penész spórák mindenütt körülvesznek minket, bármilyen éghajlatban. A penészgombák, és néhány fajtájuk rendkívül előnyös az emberiség számára (gondoljon a penicillinre), míg mások meglehetősen veszélyesek lehetnek a növényekre, a légzőrendszerre és a szerkezetek integritására.

[wp_ad_camp_1]

Az otthonokban található leggyakoribb fajta a hagyományos penész. A penész egy olyan felszíni penész, amely meleg, nedves helyeken, például a fürdőszobában nő, valamint a nedves alagsorokban tárolt szöveteken és könyveken. A penész szürke vagy fehér poros kolóniaként kezdődik. Fekete vagy barna színűvé válik, ha nem távolítják el azonnal, és gyakran úgy néz ki, mint a talaj felhalmozódása. Annak ellenőrzéséhez, hogy a felület borított-e penésszel vagy csak szennyezett, a foltot itassa át háztartási klór-fehérítőbe mártott vattacsomóval. Ha két vagy három perc elteltével a folt megvilágosodik vagy eltűnik, akkor penészről beszélünk. Ha nem, akkor valószínűleg csak szennyeződés.

Klórfehérítő: A nátrium-hipoklorit vagy a szokásos háztartási fehérítő a legjobb a penész elpusztításához és az elszíneződések eltávolításához. Ez elég durva anyag, ezért használat előtt meg kell hígítani. Hidrogén-peroxid: Kevésbé durva, mint a klór-fehérítő, a hidrogén-peroxid elpusztítja a penészt és megkönnyíti a foltokat. Noha fehérítő hatása van, lassabban működik, mint a klórfehérítő, de nem tartalmaz mérgező maradványokat. Desztillált fehér ecet: Az ecet savas, lassan lebontja a penész szerkezetét és elpusztítja azt. Az ecet nem mérgező, de a penészfoltok megmaradhatnak, és szükség lehet további súrolásra egy háztartási tisztítószerrel. Szódabikarbóna és bórax: A nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna) és a bórax magas pH-val rendelkezik, amely gátolja a penész növekedését és túlélését. Mindkét termék olcsó, nem mérgező és vízzel könnyen keverhető. A bórax jobban képes eltávolítani a megmaradó foltokat, de nem olyan hatékonyan, mint egy erősebb tisztítószer.