Hogyan növekszik a bambusz a beltérben?

A bambusz elnevezést több mint ezer növényfajra alkalmazzák. A vadonban e fajok közül többen megnőhetnek 50 méteres vagy annál magasabb pontig. Bizonyos típusú bambuszokat azonban cserépben is lehet termeszteni – akár beltérben is. Az arany bambusz (Phyllostachys aurea) egyike ezeknek a fajoknak.

[wp_ad_camp_1]

Ennek a bambusznak élénkzöld, függőleges vesszői vannak, amelyek arannyal színeződnek az életkor és a napfény hatására. Keskeny, lándzsa alakú levelei fürtökben nőnek a vesszőktől rövid szárakon. A növény gyorsan növekszik és könnyen elterjedhet a kertben, ha engedi. Így a cserépbe ültetés ideális a visszatartás érdekében. Nem fog olyan nagyra nőni, de ez azt jelenti, hogy sokkal kezelhetőbb lesz. Legjobb tavasszal vagy kora ősszel ültetni, bár bent általában az év bármely szakában elültetheti. A bambusz általában kevés karbantartást igénylő, szívós növény. Kártevőkkel vagy betegségekkel ritkán vannak problémái, és általában nem igényel metszést. Eltávolíthatja a régi vesszőket tövükön, ha csúnyán néznek ki. És eltávolíthatja az új hajtásokat is, amikor felbukkannak a talajból, ha korlátozni kívánja növénye növekedését.

A rendszeres öntözés a növény karbantartásának nagy részét teszi ki. A bambusz szereti talajnedvességet, és ennek fenntartása érdekében előfordulhat, hogy hetente többször kell öntöznie a cserepet. De különösen egy beltéri növény esetében, ahol az éghajlat nem változik drasztikusan, meglehetősen könnyen meg kell tudnia állapítani a kiszámítható gondozási rutint. A bambusz a részleges árnyékot részesíti előnyben a teljes napsütés helyett. A túl sok árnyék gyenge növényt eredményezhet, amely nem növekszik teljes mértékben, vagy nem fejleszti ki ragyogó színét. Hetente forgassa el az edényt, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a növény minden oldala fényt kap.