Hogyan változtassak az étrendemen, ha laktóz intoleranciám van?

Beszéljen kezelőorvosával vagy dietetikusával, hogy módosítsa az étrendjét a laktóz intolerancia tüneteinek kezelése érdekében, miközben gondoskodik arról, hogy elegendő tápanyagot kapjon. Ha gyermeke laktóz intoleranciában szenved, segítse gyermekét az orvos vagy dietetikus által javasolt étrend betartásában.

A tünetek kezeléséhez csökkentenie kell az elfogyasztott vagy innivaló laktóz mennyiségét. A legtöbb laktóz intoleranciában szenvedő embernek van némi laktóza anélkül, hogy tünetek jelentkeznének. Lehetséges, hogy nem kell teljesen elkerülnie a laktózt tartalmazó ételeket és italokat – például a tejet vagy tejtermékeket. Ha elkerül minden tejet és tejterméket, előfordulhat, hogy a szükségesnél kevesebb kalciumot és D-vitamint kap. A laktóz intoleranciában szenvedők különböző mennyiségű laktózt képesek kezelni. A kutatások szerint sok embernél 12 gramm laktóz – körülbelül 1 csésze tejben lévő mennyiség – tünetek nélkül vagy csak enyhe tünetekkel járhat. A laktózmentes és csökkentett laktóztartalmú tej és tejtermékek használata segíthet csökkenteni a laktóz mennyiségét az étrendben. Ezek a termékek számos élelmiszerboltban kaphatók, és ugyanolyan egészségesek az Ön számára, mint a hagyományos tej és tejtermékek.

Ha Ön laktózérzékeny, győződjön meg arról, hogy minden nap elegendő kalciumot és D-vitamint kap. A tej és a tejtermékek a leggyakoribb kalciumforrások. A D-vitamin segít a szervezetben felszívni és felhasználni a kalciumot. Feltétlenül fogyasszon D-vitamint tartalmazó ételeket, például tojást és bizonyos halfajtákat, például lazacot. Egyes fogyasztásra kész gabonafélék és narancslé D-vitamint tartalmaznak. Egyes tejek és tejtermékek D-vitamint is tartalmaznak. Ha kis mennyiségű tejet vagy tejterméket tud inni tünetmentesen, válasszon olyan termékeket, amelyek D-vitamint tartalmaznak. a napfényben való tartózkodás elősegíti a szervezet D-vitamin termelését.