Honnan is indult a fekete péntek?

Sokszor nem telik el úgy nap, hogy ne vásároljunk valamit, legyen az egy kenyér, egy cipő, egy csavarhúzó stb. Nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt, hogy bemegyünk egy bevásárlóközpontba, ahol annyi termék közül választhatunk, hogy csak kapkodjuk a fejünk.

[wp_ad_camp_1]

A fekete péntek vagy angol nevén Black Friday a hálaadást követő péntek elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban, amely már néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Ezt a kifejezést 1966-ban használták előszőr és 2009-re általánossá vált. A fekete péntek kifejezést számos eseményre használták már a 19. század óta, amikor egy pénzügyi válságra utalt. A hálaadást követő péntekre 1966 óta használják a kifejezést és Philadelphiából ered, ahol a sűrű közlekedésre utalt. A Philadelphiai Rendőrség nevezte el így ezt a pénteki napot, ugyanis a karácsonyi bevásárlás miatt óriási dugók lettek az utakon és alig lehetett közlekedni. Hazánkban első alkalommal 2013. november 29-én tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevezetű akciót, melyen óriási árkedvezményekkel várták a vásárlókat.

Fekete péntek

Fekete péntek

Egyre inkább kinőtte magát ez a “hagyomány” és annak ellenére, hogy hivatalosan nem számít szabadnapnak, mégis sokan szabadnapot vesznek ki erre a péntekre, hogy a legjobb árakon juthassanak hozzá a termékekhez. A kereskedők közül sokan már reggel 5 órakor kinyitják a bejárati ajtókat, de vannak, akik még korábban. Az üzletek előtt az emberek sokszor hosszú órákig várakoznak, hogy elsőként juthassanak be a boltokba. A fekete péntek alatt a játékok és az elektronikai cikkek a legértékesebbek, ezért leginkább ezeket akciózzák. Amellett, hogy sokakat nagyon vonz és alig várják, hogy vásárolni mehessenek, sokan vannak azok is, akiket elriaszt a nagy tömeg és inkább otthon maradnak.