Így tegyük kényelmesebbé a repülőutat

Rengetegen ódzkodnak a repüléstől, vannak, akik a magasságtól, vagy a bezártságtól tartanak, ám olyanok is szép számmal akadnak, akik a kényelmetlensége miatt próbálják meg kerülni.

Tény és való, hogy a turistaosztály – főképp a fapados járatok – nem a hatalmas láb térről és a komfortosságról híresek, ám vannak utak, ahol ez nem ésszerű szempont és kifogás arra, hogy másfajta közlekedési eszközt válasszunk. Ha valamelyik szomszédos országba szeretnénk ellátogatni, akkor persze dönthetünk úgy, hogy inkább megyünk például autóval, hisz ott és akkor állunk meg, amikor szeretnénk, a magunk urai vagyunk, sőt, ha a célpont csak pár száz kilométerre van – például Horvátország -, akkor még az is lehet, hogy autóval előbb odaérünk, mintha repülnénk. Ám ha Európa másik felét – vagy még távolabbi országot – veszünk célba, akkor ésszerűtlen dolog nem repülni, hisz a 2-3 órás út helyett akár egy teljes napig is zötykölődhetünk, ami valljuk be, biztosan kényelmetlenebb, mint bármilyen szűk hely a repülőgépen. Sokkal egyszerűbb, ha inkább kialakítunk egy rutint, amivel megkönnyítjük a levegőben töltött időt, ráadásul pár apró trükkel ez nem is lesz nehéz.

Az első ilyen jó tanács, hogy bár elsősorban a spórolás miatt választjuk ugyan a fapados légitársaságokat, de érdemes lecsapni az extrább helyekre. Minimális felárért ugyanis jóval nagyobb lábteret kapunk és bár elsőre nem tűnik nagy ajánlatnak az a plusz tíz centiméter, a különbség bizony ég és föld. Ügyeljünk arra is, hogy a kényelmünket a lehetőségekhez képest mindig maximalizáljuk. Vigyünk magunkkal egy vékony takarót – vagy egy plusz réteg ruhát -, hisz a gépen jó eséllyel hideg lesz. Emellett pedig mindenképp legyen nálunk egy utazópárna, hisz anélkül nem csak aludni képtelenség, de komfortosan elhelyezkedni is. Ha megpróbálnánk aludni – és hosszabb utakon ez mindenképpen ajánlott -, akkor vigyünk szemfedőt és fülhallgatót is. Azonban bármennyire is jó ötletnek tűnik, a kellő mértékű nyugalmunkat soha ne próbáljuk meg alkohollal elérni, mert fordítva sülhet el a dolog a magasban. Inkább vegyünk be egy enyhe nyugtatót, ha úgy éreznénk, hogy túlizguljuk az utat.