Iskolai bántalmazás: bullying

A bullying, vagyis iskolai bántalmazás olyan szándékos negatív cselekedetet, viselkedést jelent, amelynek célja fizikai vagy pszichés fájdalomokozás egy olyan diáknak, aki nem tudja megvédeni magát. Gyakran már óvodai közösségekben is megfigyelhető, de általános- és középiskolában gyakoribb jelenség.

[wp_ad_camp_1]

A bántalmazó motivációja a hatalom megszerzése, ezért olyan áldozatot szemel ki, akit védtelennek, gyengének lát. A bántalmazó általában nem egyedül követi el a bántalmazást, tette mindig a közösségnek szól. A bullying lehet fizikai bántalmazás – ütés rúgás, a személyes tulajdon elvétele, károsítása -, szóbeli bántalmazás, kapcsolati bántalmazás – kiközösítés – vagy internetes zaklatás-. Ez utóbbi durva csúfolódásból, fenyegetésekből álló, az áldozathoz elektronikus úton eljutó vagy róla készített lejárató posztok képek terjesztését jelenti. Az is bántalmazásnak számít, ha kizárnak egy diákot az osztály közös chat csoportjából, holott ő nem tett semmit, amivel megsértette volna a csoport szabályait.

Amellett, hogy az áldozatok hosszú évekig viselhetik a bántalmazásból eredő testi-lelki terheiket, megrázó élményeiket, az egész közösségre is hatással lehet az agresszivitás, a félelem érzése. Mivel az áldozatok szégyenlik, hogy célpontok lettek, és gyakran meg is fenyegeti őket a bántalmazó, gyakran csak akkor kap figyelmet a bántalmazás, amikor már nagyon súlyos a helyzet. A bántalmazást elszenvedőnek megváltozik a viselkedése, főként, ha hosszabb időn keresztül kell átélnie a negatív élményeket. Az áldozat gyakran bezárkózik, kerüli a közösségi programokat, tartós lehangoltság, szomorúság, romló érdemjegyek jellemzőek. Gyakran testi tünetek is előfordulnak: fejfájás, hasfájás, hányinger, hasmenés, súlyosabb esetben öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is megjelennek. A szűkebb környezetnek nagy szerepe van a zaklatás napfényre kerülésében, akik felfigyelhetnek a megváltozott viselkedésre. A bántalmazás tényét minél előbb jelezni kell az iskolában is.