Komodo a sárkányok szigete

Komodo az Indonéz szigetvilág egyik kis szigete a mintegy 17500 sziget közül, mégis az ismertebbek közé tartozik az az alig 390 négyzetkilométer kiterjedésű földdarab. A sziget ismertségét elsősorban a világ legnagyobb gyíkjának, a komodói varánusznak köszönheti, az állatnak ez az egyetlen természetes élőhelye, nevét is a szigetnek köszönheti.

[wp_ad_camp_1]

A környéken élő hét méter hosszú, tüzet okádó sárkányról szóló mendemondák felkeltették az érdeklődést, se senki nem látogatott el a szigetre, hogy meggyőződjön a szóbeszéd valóságtartalmáról, egészen az 1910-es évek elejéig, amikor holland tengerészek elbeszéléseit hallva Steyn van Hensbroek hadnagy expediciót szervezett Komodo szigetére. felfegyverkezve, katonák élén szállt partra és néhány nap alatt sikerült levadászni egy példányt a különös állatok közül. Az állat 2,1 méter hosszú volt és alakja hasonlított egy gyíkéra. Ezután tanulmányozni kezdték a napjainkban komodói sárkánynak vagy komodói varánusznak nevezett állatfajt, amely egyfajta élő legendává vált, felfedezése óta számos expedíció indult a föld számos országából kutatásukra.

Komodo

Komodo

Ez az óriási hüllő akár a 3,13 méter hosszúságot is elérheti, súlya átlagosan 70 kilogramm. A szigeten ő az egyetlen húsevő állat, párzási időszaka májustól augusztusig tart, szeptemberben rakja le tojásait, átlagosan húsz darabot, amelyek hét hónap után kelnek ki. Harapása halálos, az áldozat a harapás után néhány órán belül elpusztul a nyálában lévő mérgező véralvadásgátló toxinnak köszönhetően. A robosztus testű hüllő akár 20 kilométeres óránkénti sebességgel képes üldözni áldozatát, melynek illatát kedvező szélirány esetén akár 4 kilométerről is megérzi. A komodói varánusz egyik különleges tulajdonsága, hogy képes a szűznemzésre, vagyis a nőstények képesek hím közreműködése nélkül is utódokat létrehozni. Komodo szigete 2011. november 11-én a világ hét legújabb természeti csodája közé került.