Lenyűgöző Frank Lloyd Wright által tervezett házak

Frank Lloyd Wright (1867-1959) a 20. század egyik legbefolyásosabb építésze volt. A Prairie-stílusú építészet megalapítója, az amerikai építész organikus stílusát fejlesztette ki azon filozófia alapján, miszerint az embereknek a természeti tájjal összhangban kell élniük és építeniük.

[wp_ad_camp_1]

Széles körben Frank Lloyd Wright lakóépítészeti remekművének tekintik a Fallingwater-házat Mill Runban, PA-ban, amit 1935-ben weekend családi házként tervezték Pittsburgh áruház tulajdonosának, Id. Edgar J. Kaufmannnak. Az otthon múzeumként nyitva áll a nagyközönség számára, és Wright házai közül egyedüliként még mindig megvannak eredeti bútorai és műalkotásai. 2019-ben a Fallingwatert az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. Frank Lloyd Wright 1903 és 1905 között építette Darwin D. Martin és családja számára a New York-i Buffalo-i Martin-házat egy helyi üzletember számára. 1986-tól nemzeti történeti nevezetességnek számít, amelyet a tudósok Wright egyik legsikeresebb Prairie-házának tartanak az eresz, vízszintes síkok, központi kandalló és konzolos tető miatt.

A birtokon csaknem 400 példa van a Wright által tervezett művészi üvegre, köztük a legendás „Életfa” ablak is megtekinthető. Ma a ház nyitva áll a látogatók előtt. A Graycliff nyári birtokának fő rezidenciája 1926-31 között épült Isabelle R. Martin, Darwin Martin iparos feleségének családi weekend házaként. Az Erie-tóra néző ház Derbyben, New York-ban található, és az organikus stílusú házat gyakran „tavi ékszernek” nevezik. Az otthon legszembetűnőbb jellemzői közé tartozik az átlátszó üveg, amely a házon át a tó felé nyújt kilátást, amely akkoriban forradalmi dizájn volt; valamint konzolos erkélyek, szalagablakok és nagyvonalú teraszok is láthatók. A lakberendezésben beépítette a sziklából származó helyi mészkövet és a közeli tengerpart homokjából készített habarcsot.