Melbourne, a világ legélhetőbb városa

Ausztrália második legnagyobb városa, Victoria állam fővárosa, az ország délnyugati részén fekvő Melbourne. A város gyors ütemben növekszik, évente emberek tízezrei érkeznek és telepednek le a városban, 2013-ban pedig a világ legélhetőbb városa címet is elnyerte.

[wp_ad_camp_1]

Melbourne nem csak Ausztrália, hanem az egész csendes-óceáni térség vezető pénzügyi központja, repülőtere a második legforgalmasabb Ausztráliában. Melbourne maga egy hatalmas öböl, a Port Philip mentén terül el, kikötőjében naponta hajók ezrei fordulnak meg. Éghajlata óceáni, ami nyáron jelentős mennyiségű csapadékot jelent. Szubtrópusi hatások is érvényesülnek, ezeket a várostól északra fekvő sivatagok okozzák, ez miatt nyáron nem ritkák a 40 fok feletti hőmérsékletek, a telek azonban igen enyhék, havazni mindössze tízévenként egyszer szokott.

Melbourne

Melbourne

Melbourne Ausztrália fontos kulturális központja is, népszerű múzeumokkal és forgalmas kulturális negyeddel. Itt található értékes festők műveivel a National Gallery of Victoria, rengeteg színház, mint a Palace Theatre, a Princess Theatre és az Athenaeum Theatre. Melbourne fontos oktatási központ is, egyeteme a University of Melbourne az elsőszámú oktatási intézmény Ausztráliában. Érdemes felkeresni Melbourne két nagy székesegyházát is, a római katolikus St. Patrick’s katedrálist és a az anglikán St. Paul’s katedrálist. A városban a legnépszerűbb sportok a krikett és az ausztrál futball, ami az angol rögbihez hasonló sportág. A legnagyobb csapatok az 53 ezer fős befogadóképességű Docklands stadionban játszanak.