Mi a kapcsolat a pszoriázisos ízületi gyulladás és a depresszió között?

Az ízületekre és a bőrre gyakorolt ​​hatásai mellett a pszoriázisos ízületi gyulladás befolyásolhatja az ember mentális egészségét. A pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvedő embereknél nagyobb a valószínűsége a depressziónak. A pszoriázisos betegség jelentős hatással lehet a mentális egészségre és a jólétre. Ez részben a társadalmi tényezőknek, a krónikus állapotú stressznek, a fáradtságnak és a test gyulladásának tudható be. A kutatás a gyulladást  és a depressziót köti össze.

[wp_ad_camp_1]

A pszoriázisos ízületi gyulladással (PsA-val) rendelkező személy bőrelváltozásokat vagy plakkokat alakíthat ki. Néhány ember aggódik ezen tünetek miatt, és ehhez hozzájárulhat az alacsony önbecsülés, elszigeteltség és magány érzéseihez. Ezzel szemben egy személy fájdalmat és duzzanatot tapasztalhat a gyulladás bőrfoltjai nélkül is, ami azt jelenti, hogy láthatatlan betegség lehet. Ha egy személynek nincsenek látható tünetei, úgy érezheti, hogy barátai, családja vagy kollégái nem veszik komolyan a betegségüket, vagy alábecsülik a fájdalmat. Ez frusztráló és zavaró lehet. A PsA-val rendelkező személyek számos fizikai tünetet tapasztalhatnak, például krónikus fájdalmat, fáradtságot és csökkent mozgásképességet. Ezek a tünetek megnehezíthetik egy személy számára mindennapi tevékenységeik elvégzését, ami csökkenti az életminőséget.

Depresszió

Depresszió

A 2014-es tanulmányban 306 PsA-ban szenvedő beteg mentális egészségét vizsgálták. A szerzők szerint a depresszió és a szorongás gyakrabban fordult elő a PsA-ban szenvedők körében, mint azoknál, akik nem szenvednek ebben a betegségben. A fáradtság és az alvászavarok mind a depresszió kockázati tényezői és ezek a PsA gyakori tünetei is. A 2017-es tanulmány a PsA, az alvás minősége és a mentális egészség kapcsolatát vizsgálta. A kutatók 41 embert vizsgáltak a PsA-val és 38 embert a PsA nélkül. A PsA-val rendelkezők súlyosabb alvászavarokat jelentettek.