Mi a sikeres emberek titka?

Ez egy olyan kérdés, amin szerintem már a legtöbbünk elgondolkozott. Hisz mind ismerünk olyan embert, aki bármihez nyúl, az arannyá változik, no meg persze olyat is, aki különösebb segítség nélkül is vagyonos lett.

Mert hát ugye úgy tartja a régi mondás, hogy pénzt csak pénzből lehet csinálni, de a helyzet az, hogy ennek fordítottjára is szép számmal lehet látni példákat. Vannak olyan, tehetős családba született gyerekek, akik felnőtt korukra elherdálták az örökség nagy részét, na és persze olyanok is, akik hátszél nélkül, a nulláról indulva vittek nagy sikerre céget, vállalkozást. De vajon hogy csinálták? Csak jókor voltak jó helyen, vagy nem szabad a véletlenre fogni ezt? Aligha. Sokan, sokszor vizsgálták már, hogy min múlhat a siker, és bár nincs egyetemes válasz erre a kérdésre, vannak olyan tulajdonságok, preferenciák és szemléletmódok, amelyek minden kiemelkedően gazdag esetében megfigyelhetőek.

Az első – és talán legfontosabb – az a kapcsolati tőke. Ennek a fontosságát nagyjából minden ember megtapasztalja élete során többször is, hisz bármilyen problémát sokkal könnyebb megoldani akkor, ha tudunk kihez fordulni. Nos, ez az üzleti életben sincs másképp: minél több befolyásos emberrel, tudásában kimagasló szakemberrel ápolunk jó viszonyt, annál könnyebben boldogulunk. Ez azonban önmagában a legtöbbször még kevés a sikerhez. Ugyanilyen fontos az is, hogy a megfelelő ponton az életünkben merjünk kockázatot (illetve inkább kockázatokat) vállalni. A legtöbb vagyonos ember bukott már bele vállalkozásba, ám minden kudarc egy olyan tapasztalat, amiből rengeteget lehet tanulni, és amely tudás segítségével érték el végül a sikert. Végül pedig ott a munka, amely bizony megkerülhetetlen. Ha sikerre vágyunk, akkor azért dolgozni kell, méghozzá sokat. Ez persze rengeteg áldozattal jár, hisz ezen a szinten a szabadidő fogalma nem létezik, ám enélkül nem juthatunk messzire. A siker tehát egy sok összetevős képlet, ám a nagy része rajtunk múlik. Ha el akarjuk érni, tegyünk érte!