Mi is az a szinesztézia?

Az emberek négy százaléka rejtélyes jelenséget tapasztal: hallanak egy hangot és automatikusan látnak egy színt, vagy elolvasnak egy szót és arról egy adott színárnyalat jut róla eszükbe. A szinesztézia egy olyan mentális jelenség, amikor az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet. Így lesz például a számoknak, betűknek, dallamoknak színe az ember fejében.

[wp_ad_camp_1]

A szinesztézia már születéskor is megvan vagy egészen pici gyermekkorban alakul ki. Vannak, akik színes mágnesek segítségével tanítják a gyerekeknek a számjegyeket vagy a betűket. Emiatt a gyermek fejében egy életre összekapcsolódik az adott karakter és a hozzá tartozó szín, de ebben az esetben nem veleszületett, hanem tanult szinesztéziáról beszélünk. A szinesztéziát nem lehet sem bekapcsolni sem kikapcsolni, teljesen reflexszerűen működik, a szinesztéziás nem tudja irányítani az érzéseit. A szinesztézia nem káros sem az egyénre, sem a környezetére.  A szinesztézia nem rendellenesség, hanem a világ megtapasztalásának különleges módja, szokatlan és érdekes állapot, melyet az „érzékek keverékének” is neveznek.

Egyes emberek a hét napjait vagy az év hónapjait társítják, mások egyedi ízt éreznek, amikor egy bizonyos szót kimondanak, vagy élénk színeket tapasztalnak miközben zenét hallgatnak. Szinesztézia során általában két különböző érzetet kapcsol össze az érintett agya, de előfordul amikor három érzet kapcsolódik össze. MRI-vel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy amikor szinesztéziás emberek „hallanak” egy színt, az agy olyan részeiben is van aktivitás, amelyek mind a látáshoz, mind a halláshoz kapcsolódnak. Az agy különböző régiói között szorosabb kapcsolat van, mint azoknál, akiknél nincs az érzékelések között ilyen keresztkötés. A szinesztézia tanulmányozása választ adhat arra, hogy az emberi agy miként hozza létre a külvilág érzékszervi megjelenítését.