Mi is tulajdonképpen a Ráktérítő?

A földön összesen öt nevezetes szélességi kör van. Ezek közül a kezdő kör az Egyenlítő, ettől északra a Ráktérítő és délre a Baktérítő található. Az Egyenlítőtől a sarkkörök fele haladva az Északi-sarkkör és az Egyenlítőtől déli irányban pedig a Déli-sarkkör található.

[wp_ad_camp_1]

A Ráktérítő az Egyenlítőtől északra helyezkedik el. Körülbelül kétezer évvel ezelőtt nevezték el, amikor a nyári napforduló idején a Nap, a Rák csillagképben tartózkodott. Azóta ez annyiban változott, hogy a Föld forgástengelye kis mértékben elmozdult és emiatt a napforduló idején a Nap már az Ikrek csillagképben tartózkodik. A Ráktérítő jelöli a trópusi övezetnek az északi határát, amely fölött az északi mérsékelt övezet található. Azokat a legészakabbra elhelyezkedő pontokat jelöli, amelyeken a Nap sugarai a nyári napforduló napján, vagyis június 21. vagy 22.-ém merőlegesen esnek a Földre.

Ráktérítő

Ráktérítő

Egy év alatt a Föld keringésének következményeként, az Égbolt Ekliptika nevű vonalán végighalad, megtéve egy kört. Ezalatt van, hogy magasabban van, hogy alacsonyabban látható a Föld forgásából származó napi útjának legmagasabb pontjain. A Föld északi féltekén a mérsékelt övezetben akkor van nyár, amikor a Nap a legmagasabbra emelkedik és akkor van tél, amikor pedig a legalacsonyabban van a napi csúcspontja. A Nap, az emelkedés csúcspontja a napforduló idején kulminál és onnan pedig visszafordul, majd ezt követően napról napra alacsonyabbra kerül. A nyári napforduló idején, azoknak van délben pontosan a feje fölött a Nap, akik a Ráktérítő vonalán állnak. Azon a napon, ahogy a Föld elfordul, úgy a Nap kerül a Ráktérítő más-más pontja fölé. A Ráktérítő tehát a Föld egyik északi szélességi köre, amelynek déli megfelelője a Baktérítő és amelyről jó ha mindannyian tudunk néhány fontos információt.