Miért elengedhetetlen a megfelelő zsírbevitel?

Még azok számára is, akik nem diétáznak eltökélten, csak szeretnének egy kicsit karcsúsodni, a zsír egyfajta szitokszóként jelenik meg az étkezésben. Pedig zsírokra szüksége van a szervezetünknek, mindössze meg kell különböztetni a jókat a kevésbé hasznosaktól. De egész pontosan miért is ilyen lényeges, hogy ne zárjuk ki a zsírokat az étrendünkből?

Nos nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy a zsír a leghatékonyabb energiaforrás. Minden grammja kilenc kalória energiát biztosít a szervezet számára, szemben a szénhidrátok és a fehérjék grammonkénti négy kalóriájával. Az energia mellett azonban a testünk  építkezésében is nagy szerepet vállalnak, hisz szervezetünk minden sejtjét körülvevő membrán létfontosságú részét képezik. Egészséges sejtmembrán nélkül a sejt többi része sem tudna működni. Agyunkban azonban még ennél is fontosabb a feladata, mert amellett, hogy az itt megtalálható sejtmembránok szerkezeti összetevőit biztosítja, hanem a mielinét is, amely az a zsíros szigetelő hüvely, ami minden egyes idegrostot körülvesz, lehetővé téve az üzenetek gyorsabb továbbítását.

Emellett a zsírokra azért is szükség van, mert szabályozzák a nemi hormonok termelődését, ami megmagyarázza, hogy egyes túl sovány tizenéves lányoknál miért tapasztalható késleltetett pubertás fejlődés (és súlyosabb esetekben akár a menstruáció elmaradása is). A zsírsav hiány egyik legnyilvánvalóbb jele a száraz, hámló bőr. Amellett, hogy a bőrnek feszességet kölcsönöz, a közvetlenül a bőr alatti zsírréteg (az úgynevezett bőr alatti zsír) a test saját szigetelőanyagaként működik, és segít szabályozni a testhőmérsékletet. A sovány emberek általában érzékenyebbek a hidegre, az elhízottak pedig a melegre. Azonban nem csak a bőrünk alatt található zsír, hanem számos létfontosságú szerveket is zsírpárna védi. Vitathatatlan tehát, hogy mind a minőségi zsírbevitel, mind a szervezetünk megfelelő tartaléka elengedhetetlen.