Mikor milyen zárbetétet érdemes alkalmazni?

A zárbetét piacon igazán nagy a választék, mindenki megtalálhatja az igényei számára leginkább megfelelő terméket, az viszont nem mindegy, hogy mikor és milyen zárbetétet használnunk. Cikkünkben segítünk, egy kis útmutatást adunk ahhoz, hogy Ön a célnak leginkább megfelelő szerkezetet tudja kiválasztani. Most megismerheti a kulcsos, a cilinderes és toalett zárbetéteket.

[wp_ad_camp_1]

A kulcsos zárbetétek azok a zárak, amelyeket közvetlenül kulccsal tudunk működtetni, tehát magába a zárba dugjuk a kulcsot. Ezeknek a típusoknak főként úgynevezett tollas kulcsaik vannak amelyek egyaránt lehetnek egytollúak vagy kéttollúak is akár. Az egytollú kulcsos zárbetét változatokról többségében elmondható, hogy sajnos csak alacsony védelmet tudnak biztosítani a felhasználó számára, ám a kéttollú kulccsal működő zárbetét akár már magas védelmet is nyújthat a típusától függően, így bejárati ajtó esetében remek választás.

Zárbetét

Zárbetét

A cilinderes zárbetét esetében a zárakon kiképeznek egy, úgymond a zárbetét befogadására alkalmas lyukat. Tudni kell, hogy ezen típusú zárak zárbetét nélkül nem használhatóak, viszont ennek ellenére az eltérő ajtó vastagságok következtében szinte egyiknek sem tartozéka a zárbetét, erre vásárláskor ügyelni kell! Tulajdonképpen a cilinderes zárat kellene használni minden olyan ajtón, amellyel szemben már komolyabb biztonságtechnikai elvárások is vannak.

A toalett zárakat, illetve zárbetéteket mindenki sejtheti hol is használják. Ezen típusok abban különböznek, a fent említett típusoktól, hogy a kulcsnyílás vagy a zárbetét helyén is a kilincséhez hasonló négyszöget találunk amellyel működtetni lehet a zárat. Ezekhez külön kapható toalett zárcím, itt belülről forgatógombot találunk a kilincs alatt, amíg a zárcím külső oldalán egy tárcsát találunk, amely zöld vagy piros színnel jelzi azt, hogy épp van-e odabenn valaki, foglalt-e a helyiség.

Forrás: Zárbetét