Mikortól szabad csak vállalkozni és felmondani a munkahelyünkön?

Az emberek jelentős része előbb-utóbb meglátja a munkahelyének a korlátait, és érthető módon többet szeretne annál, mint ami ott elérhető – akár szakmailag, de főképp anyagilag -.

Ilyenkor aztán két út áll előttünk. Vagy keresünk egy másik állást, ahol többet ajánlanak – ám ez nem fokozható a végtelenségig -, vagy a főállásunk mellett elkezdünk valamilyen mellékállást, vállalkozást. Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor arra már jó előre érdemes felkészülni, hogy rengeteg kitartásra és türelemre lesz szükségünk, hisz egy vállalkozás felfuttatása még akkor is idő- és pénzigényes feladat, ha a teljes energiánkat neki tudjuk szentelni. Ám teljes munkaidős állás mellett ez lehetetlen, hisz jó, ha napi 2-4 órát tudunk így foglalkozni a projekttel, zömében azt is a pihenő időnkből lecsípve. Ám sokszor megéri a fáradtságot az ebbe fektetett energia, hisz ilyenkor valami olyat építünk, ami csak a miénk és ami ha túléli az első időszakot, akkor akár hatalmasra is nőhet.

Idővel aztán – ha mindent jól csinálunk és még a szerencse is mellénk szegődik -, akkor a vállalkozásunk elkezd pénzt termelni, méghozzá ideális esetben hónapról-hónapra egyre többet. Mígnem egyszer csak elérünk arra a pontra, amikor megfordul a fejünkben, hogy nem lenne-e bölcsebb inkább feladni az állásunkat és teljes mértékben a saját bizniszünkre fókuszálni? Nos, a helyzet az, hogy természetesen ennek a pontnak el kell érkeznie, ám nagyon óvatosnak kell lennünk annak tekintetében, hogy felismerjük, hogy mikor értük ezt el. Ha ugyanis túl korán lépünk, akkor azt kockáztatjuk, hogy egy esetleges hullámvölgy esetén – ami időnként így is, úgy is bekövetkezik – az anyagi helyzetünk válik tarthatatlanná, ha pedig túlságosan óvatosak vagyunk, akkor a vállalkozásunk növekedése látja kárát annak, hogy nem jut elég időnk foglalkozni vele. Szakemberek ilyen helyzetekre azt tanácsolják, hogy akkor mondjunk fel és legyünk főállású vállalkozók, ha az onnan érkező haszon legalább kétszerese a havi költésünknek, illetve emellett van legalább hat havi vésztartalékunk. Hogy ez kinél mekkora összeg, az természetesen változó, ám kiindulási pontként jó, ha tartjuk magunkat ezekhez a számokhoz.