Milyen egészséges ételeket együnk tavasszal?

Mivel tavasz van, le kell mondanunk a zsíros ételekről az új, friss zöldségek és gyümölcsök javára, amelyek most szezonálisak, ha egészségesek akarunk maradni. Vége a téli füstölt kolbász és szalonna fogyasztásának, itt a tavasz, újítsuk meg az étrendünket!

[wp_ad_camp_1]

Nemcsak azért kell az egészséges ételek mellett döntenünk, hogy visszanyerjük télen elvesztett alakunkat a bikiniszezonra, hanem azért is, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és elegendő energiánk legyen végigcsinálni a tavaszi rohanást. A továbbiakban vegyük sorra azokat az ételeket, amelyek segíthetnek nekünk ebben az időszakban. Az első helyen a dió áll, amelynek fő erénye, hogy jobb kedvre deríti az embert. A benne levő aminosavaknak köszönhetően a kedvért felelős részecskék stabilizálódnak. Persze, nem fog nekünk euforikus hatást nyújtani, viszont sokkal jobban viseljük majd a stresszes helyzeteket. A spárga a másik nagyon fontos hasonló hatású növény. Mivel pont tavasszal van a szezonja, éppen aktuális a számunkra. A benne található folsavak segítenek a napi energiahasználat optimalizálásában.

Spárga

Spárga

Azonban nem a kedvükre, hanem a súlyunkra is gyógyírként szolgálhatnak a tavaszi növények. A zöldhagymának például egyenesen súlyvesztést okozó hatása van, viszont hátránya, hogy erős szaga miatt nem tanácsos reggelente fogyasztani, vagy akkor, amikor társaságba megy az ember. Viszont este, a vacsorához ez az egyik legjobb választás. A hüvelyes növények is szintén ezzel a funkcióval bírnak, a különbség csak az, hogy ezeket bármikor fogyaszthatjuk. Hátrányuk, hogy legtöbbjüket nagyon időigényes elkészíteni. Ha viszont nem a súlycsökkentést, vagy a jókedvet, hanem az energianyerést helyezzük előtérbe, akkor a legjobb választás a spenót, vagy az articsóka. Ebben az időszakban mindkettő kapható frissen is a piacokon, nem muszáj a fagyasztott változatot vennünk, mint a hideg hónapokban.