Milyen előnyökkel jár a konjugált linolsav?

A konjugált linolsav (CLA) egy omega-6 zsírsav. Az emberek gyakran használnak CLA-kiegészítőket fogyás, testépítés és cukorbetegség kezelésére. Bár a fogyókúrás étrend hagyományosan azt javasolja, hogy kerülni kell a túl sok zsírtartalmú ételeket, léteznek jó és rossz zsírfajták is egyaránt. Majdnem minden modern táplálkozási útmutató ösztönzi a mérsékelt mennyiségű zsír fogyasztását, mind a fogyás, mind az általános egészség érdekében. A kutatók a CLA-t általában egészséges zsírnak tartják.

[wp_ad_camp_1]

A CLA fő táplálékforrása a tejtermékek és a marhahús. Az emberek úgy vélik, hogy az adott zsírsavnak számos egészségügyi előnye van. Bár a CLA biztonságosnak tűnik, a kutatók nem értenek egyet az egészségügyi előnyökkel. A CLA az állati termékekből, köztük a húsból és tejtermékből származó zsírsavak családja. A CLA-k omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Ezek többszörösen telítetlen zsírok, amelyek az American Heart Association (AHA) szerint kedvező hatással lehetnek a szívre. A CLA-k technikailag transzzsírok is, amelyek a legtöbb esetben egészségtelen zsírok. A CLA azonban a transzzsír természetes formája, és nem rendelkezik ugyanolyan negatív egészségügyi hatásokkal, mint a mesterségesen előállított ipari transzzsírok.

Az AHA összekapcsolta a mesterséges transzzsírokat a szívbetegségek nagyobb kockázatával. Az Élelmiszer-kiegészítők Hivatala szerint a “CLA segíthet veszteni egy nagyon kis mennyiségű testet és testzsírt.” A 2015-ös felülvizsgálati dokumentum megállapítja, hogy a CLA fontos szerepet játszik a testben a zsírok lebontásában. Ez az oka annak, hogy az emberek úgy gondolják, hogy a CLA segíthet a fogyásban. Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek kifejezetten a CLA testépítésre gyakorolt ​​hatásait vizsgálják. A rendelkezésre álló kutatások 2015-ös felülvizsgálata azt sugallja, hogy a CLA-kiegészítők használatának előnyei az edzés mellett eltérőek.