Milyen hatásai vannak a tyúkhúr fogyasztásának?

Ha a gyógynövények kerülnek szóba, akkor a legtöbben az olyan teákra szoktunk gondolni, mint a kamilla, a citromfű, vagy a csalán. Érdemes pedig olyan növényekkel és azok gyógyhatásaival is megismerkedni, mint amilyen például a tyúkhúr. Sokan csak gyógynövényként tartják számon, pedig számos jótékony hatása van a szervezetre és annak egészségi állapotára vonatkozóan. Nézzük, miért érdemes tyúkhúrt fogyasztani!

[wp_ad_camp_1]

A tyúkhúr gyógyhatása nem merül ki abban, hogy elősegíti az epe és a vese működését, hanem a koleszterinszint csökkentésében is fontos szerep jut neki. Mivel antiszeptikus jellemzőkkel bír, ezért légúti betegségek esetén és kiválóan használható. Csillapítja a köhögést és az emésztési zavarokat, de a kínzó reumás panaszokkal is felveszi a küzdelmet. Kevesen tudják, de remek zsíroldó tulajdonságokkal bír, így segítségével javítható az epeműködés és a vérzsír szintjét is csökkenthetjük vele. Kismamák számára főként tejelválasztó hatása javasolt, de egyébként bárkinek ajánlott fogyasztó tulajdonságai miatt. Belsőleg gyógyteaként érdemes felhasználni, melyet forrázással készíthetünk el belőle. Naponta elegendő egy csésze tea, de a rendszeresség nagyon fontos. Jótékony hatásait 3 hónap rendszeres fogyasztása után érezhetjük meg.

Tyúkhúr

Tyúkhúr

A tyúkhúr nem csak belsőleg. de külsőleg is eredményesen használható. Teájával borogathatjuk száraz bőrünket, és ekcéma valamint aranyér kapcsán is bevethető a növény. Remek kiegészítője lehet a növény salátának, de akár levest is készíthetünk belőle. Ez utóbbihoz mindössze tyúkhúrra olíva olajra, sóra és nyers fokhagymára lesz szükségünk. Miután ezeket az alapanyagokat összeturmixoltuk, főtt burgonya hozzáadásával tehetjük gazdagabbá a levesünket. Érdemes néha elrugaszkodni a megszokott alapanyagoktól, és esélyt adni az olyan növényeknek is, melyeket talán kevésbé ismerünk. A tyúkhúr remek választásnak bizonyul az egészség megőrzésére valamint az egyes betegségekből való kilábaláshoz.