Minden, amit a whiskey-ről tudni szerettél volna

A whiskey kapcsán sok a kérdőjel, de még több a felkiáltó jel, amit jobb volna eltörölni. Magyarán rengeteg a kérdés és még több a tévhit, amit most igyekszünk eloszlatni.

[wp_ad_camp_1]

Whiskey tekintetében az egyik legfontosabb kérdés, hogy mégis, hogy kell írni. Whiskey vagy whisky? Vagy mindkettő jó? Alapvetően nem követ el óriási hibát, bárhogy is írja, ugyanis mindkettő jó. A különbség annyi a kettő közt, hogy a whisky e nélkül írva a skót és kanadai változatra utal, míg a whisky e betűvel írva az ír és amerikai italokat jelenti. Szintén kérdés szokott lenni még a tapasztalt whiskey fogyasztók körében is, hogy hogyan kell fogyasztani. Sokan a széles poharakat ajánlják, azonban a rumos pohár, vagyis az alul széles, felül szűk karimával rendelkező ital sokkal jobb döntés, ha az ízeket és illatokat szeretnénk tovább érezni, akkor ezt a pohártípust érdemes választani. Sokan lelkesen szórják a pohárba a jeget, azonban érdemes ezzel óvatosan bánni, mivel a túl sok jég az ital karakterességét veszi el.

Whiskey

Whiskey

Ha már a tévhiteket említettük a cikk elején, akkor röviden, de röviden rácáfolunk pár dologra. Ilyen például, hogy a whiskey ivásnak szigorú szabályai vannak. Őszintén szólva mindenki úgy issza ahogy akarja. Csak akkor fognak furcsán nézni ránk, ha egyből az üvegből kortyoljuk a nedűt. Egyébként nem kell lötykölni az italt, szaglászni, csak, ha kedvünk tartja. Sokan azért tárolják a whiskey-t, hogy az tovább érjen, a borral ellentétben a whiskey nem érik tovább. További tévhit, hogy a whiskey-t kizárólag tölgyfahordóban lehet érlelni, ugyanis a célra bármilyen hordó megfelel, maximum az ízek nem lesznek annyira karakteresek. Végül pár híresség, akik nagy whiskey rajongók hírében állnak vagy álltak: Winston Churchill, Mark Twain, Frank Sinatra, Lady Gaga.