Minden, amit a whiskey-ről tudni szerettél volna

A whiskey kapcsán sok a kérdőjel, de még több a felkiáltó jel, amit jobb volna eltörölni. Magyarán rengeteg a kérdés és még több a tévhit, amit most igyekszünk eloszlatni.

Whiskey tekintetében az egyik legfontosabb kérdés, hogy mégis, hogy kell írni. Whiskey vagy whisky? Vagy mindkettő jó? Alapvetően nem követ el óriási hibát, bárhogy is írja, ugyanis mindkettő jó. A különbség annyi a kettő közt, hogy a whisky e nélkül írva a skót és kanadai változatra utal, míg a whisky e betűvel írva az ír és amerikai italokat jelenti. Szintén kérdés szokott lenni még a tapasztalt whiskey fogyasztók körében is, hogy hogyan kell fogyasztani. Sokan a széles poharakat ajánlják, azonban a rumos pohár, vagyis az alul széles, felül szűk karimával rendelkező ital sokkal jobb döntés, ha az ízeket és illatokat szeretnénk tovább érezni, akkor ezt a pohártípust érdemes választani. Sokan lelkesen szórják a pohárba a jeget, azonban érdemes ezzel óvatosan bánni, mivel a túl sok jég az ital karakterességét veszi el.

Whiskey

Whiskey

Ha már a tévhiteket említettük a cikk elején, akkor röviden, de röviden rácáfolunk pár dologra. Ilyen például, hogy a whiskey ivásnak szigorú szabályai vannak. Őszintén szólva mindenki úgy issza ahogy akarja. Csak akkor fognak furcsán nézni ránk, ha egyből az üvegből kortyoljuk a nedűt. Egyébként nem kell lötykölni az italt, szaglászni, csak, ha kedvünk tartja. Sokan azért tárolják a whiskey-t, hogy az tovább érjen, a borral ellentétben a whiskey nem érik tovább. További tévhit, hogy a whiskey-t kizárólag tölgyfahordóban lehet érlelni, ugyanis a célra bármilyen hordó megfelel, maximum az ízek nem lesznek annyira karakteresek. Végül pár híresség, akik nagy whiskey rajongók hírében állnak vagy álltak: Winston Churchill, Mark Twain, Frank Sinatra, Lady Gaga.