Minden, amit tudni érdemes a távollátásról

Amikor fiatal korban jelentkeznek látásproblémák, akkor a legtöbb esetben a megfelelő lencse alkalmazásával a szem egy ideig korrigálni tudja a hiányosságot. Ám az idő múlásával a későbbiekben mindenképp számolnunk kell arra, hogy szükség lesz látáskorrekcióra az egészséges látás érdekében.

[wp_ad_camp_1]

A távollátás olyan esetekben fordulhat elő, ha a szemgolyó, illetve a szemtengely rövidebb az átlagosnál. Ugyanis normál esetben az átlag embereknél a szemgolyó tengelyének a hossza 24 milliméter. Amennyiben ilyen paraméterekkel rendelkezünk és ha a szem ép fénytörésű, illetve a szemtengely hossza normális, akkor az általunk látott kép éles, mivel az pontosan a retina megfelelő részére esik. De abban az eseteben, amikor a szemgolyó, vagy a szemtengely kisebb az átlagosnál, akkor távollátási problémákkal kell megküzdenünk. Ezekben az esetekben a betegek a távolban lévő tárgyakat élesen látják, ám a közelebbiekre nem tudnak rendesen fokuszálni, így azokról nem keletkezik éles kép. A távolátoknál a szem fénytörő ereje az átlagosnál jóval gyengébb, ezért a megfelelő dioptriával ellátott pluszos gyűjtőlencsére lehet szüksége a betegnek.

Távollátás

Távollátás

A távolátoknál gyakran találkozhatunk, olyan szituációkkal amikor a megfelelő lencse nélkül, kancsalítással együtt jelentkezik a probléma. Ez többek között azért jelentkezhet, mivel a közeli tárgyak esetén igyekeznek minél jobban alkalmazkodni, hogy minél élesebb legyen számunkra a kép. Ilyenkor a szemtengelyek összetérnek és az egyénnél kancsalítás lép elő. Nem csak a felnőtteknél, de a gyerekeknél is gyakori problémaként beszélhetünk, viszont ők még nem tudják pontosan meghatározni, hogy mi is a hiba a látásukkal. Ilyen esetekben, ha a fentiekben említett problémát észlelünk, akkor mindenképp forduljunk szakorvoshoz.