Mindig legyen konyhánkban bazsalikom!

Biztosan mindenki kóstolta már élete során, valamilyen ételben a bazsalikomot. Nagyon sok olyan étel van, amelyhez fel lehet használni és vannak olyanok közülük, amelyeknek kifejezetten a bazsalikom adja meg azt a különleges ízét, ami nélkül nem lenne igazán finom.

[wp_ad_camp_1]

A bazsalikom felhasználása nagyon sokoldalú. Egy olyan fűszernövényről van szó, amely rengeteg különféle ételhez, legyen az hús vagy saláta, felhasználható. Ez a dísz, fűszer és gyógynövény eredetileg Afrikából származik. Jellegzetes illata és erős aromája van, levelei zöldek a virágja fehér. Vannak még más fajtái is a bazsalikomnak, ilyen például a törpebazsalikom vagy a vöröses levelű bazsalikom. A gasztronómiában gyorsan elterjedt és előszeretettel használják a világ minden táján. Használható levesekhez, főzelékeket, sültekhez, halételekhez, salátákhoz és gyógyteát is készíthetünk belőle. Fontos, hogy egy adott ételhez hogyan használjuk.

Bazsalikom

Bazsalikom

Főtt ételekhez ajánlatos a főzés utolsó perceibe hozzáadni, hogy minél intenzívebben megmaradjon az aroma. Felhasználható frissen és szárítva is, ez azért is nagyon jó, mert az év minden időszakában alkalmazható. A bazsalikom javítja az emésztést, illetve szél és vízhajtó hatása is van. A kerti bazsalikom leveléből készül teát, köhögéscsillapítóként is alkalmazzák. A bazsalikomból készült főzet külsőleg borogatásra is felhasználható. Torokgyulladás esetén jót tesz a főzettel való öblögetés.

Sok szempontból érdemes bazsalikomot ültetni a kertbe vagy csak a cserépben tartani a konyhában, hogy mindig kéznél legyen ha meg akarunk fűszerezni vele egy ételt. Dísznövényként is nagyon jól mutat, ugyanis szép levelei és kellemes illata van. Figyelnünk kell arra, hogy a föld folyamatosan nedves legyen, és soha ne száradjon ki teljesen.