Mit érdemes szem előtt tartani önéletrajz írás közben?

Munkakeresés során a legfontosabb ütőkártya a jó önéletrajz. Manapság egyáltalán nem könnyű olyan egyedi, jól felépített önéletrajzot készíteni, mely rögtön felkelti a munkáltató vagy HR-es figyelmét. Az alábbiakban eláruljuk, hogyan lehet igazán jó önéletrajzot írni, mellyel sikerrel szállhatsz szembe az áhított pozícióért!

Önéletrajz írás manapság egyáltalán nem könnyű feladat! A HR-esek naponta több száz önéletrajzot vesznek kézbe. Azok, amelyek nem tesznek azonnal jó benyomást a HR-esre, jellemzően rögtön félre vannak téve, pedig könnyen lehet, hogy a kizárt tökéletesen alkalmas lenne az adott pozícióra, csak önéletrajz írásban nem jeleskedik. Az önéletrajznak elsősorban olyan fontos információkat kell tartalmaznia, mint a személes adatok, a tanulmányok, a munkahelyi tapasztalat, valamint az érdemek, illetve díjak. Ezenkívül egyre gyakoribb, hogy az önéletrajz mellé motivációs levelet vagy kísérő levelet is kérnek, mely egy fokkal személyesebb, jobban megismerhető általa a munkakereső és motivációi. Természetesen nagyon fontos, hogy az önéletrajz ne több oldalas dokumentum legyen, hanem tömören, egyszerűen, átláthatóan adjon képest a munkakeresőről.

Gyakran merül fel a kérdés, hogy az önéletrajz tartalmazzon-e képet. Ha van fénykép, az mindig pozítiv, azonban nagyon nem mindegy, hogy az adott kép milyen. Professzionálisnak és kiváló minőségűnek kell lennie. A szelfik, baráti fotók nem megfelelőek. Érdemes egy portré fotózáson részt venni, mely nem drága, azonban annál hasznosabb. Az is nagyon fontos, hogy az önéletrajz ne tartalmazzon helyesírási hibákat, hiszen egy helyesírási hibáktól hemzsegő önéletrajz rendkívül kiábrándító, még akkor is, ha tökéletesen felépített és ígéretesnek mutatkozik a jelölt!

Forrás: Lépés Magazin