Mit kell tudni a kutyák zöldhályogjáról?

Minden kutya- és macskatulajdonosnak tudni kell, hogy kis kedvencüknél kialakulhat zöldhályog, melyet a magas szemnyomás idéz elő. Az embereknél leggyakrabban a zöldhályog, vagy más nevén glaukóma úgynevezett nyílt zugú formája gyakoribb. Ennél a típusnál a szem nyomásának fokozódása lassabb ütemű, melynek köszönhetően még akár évtizedekig is rendben tartható gyógyszerek alkalmazásával. Ezzel ellentétben a kis kedvenceinknél gyakoribb eset a zárt zugú zöldhályog. Ilyenkor a szemnyomás hirtelen és nagyon drasztikusan emelkedik.

[wp_ad_camp_1]

A zöldhályog kutyáknál egyáltalán nem halogatható dolog. Amennyiben azt vesszük észre, hogy kutyusunk kedvetlen, hány, nem mozog annyit, mint korábban, nem tudja kinyitni a szemét, haladéktalanul keressünk fel lehetőleg egy olyan állatorvost, aki kimondottan a kis kedvencek szemének gyógyítására szakosodott.

Ha nem kezelik időben a zöldhályogot a kutyáknál, akkor az tartós vaksághoz vezethet. Amennyiben a kutyusunknál a zárt zugú glaukóma lép fel, azonnal keressünk fel szakembert, mert ennél a típusú zöldhályognál órák alatt is kialakulhat a vakság. Mindezek mellett egy olyan betegségről van szó, mely fájdalommal is jár. Ha pedig hamar állatorvoshoz kerül kis kedvencünk, megkíméljük őt a szenvedéstől.

Zöldhályog kutyáknál

Zöldhályog kutyáknál

Sokszor a kutyus gazdájában csak azután tudatosodnak a glaukóma által kialakult tünetek, miután az orvosi vizsgálatok után megkapta a kutyus a gyógyszeres kezelést, és ismét vidám, élettel teli lesz, ahogyan korábban is.

A zöldhályog kutyáknál főként szemcseppekkel történik, melynek típusát a vizsgálatot követően határoz meg a szakorvos. Azonban érdemes tudni, hogy a szemcseppekkel nem lehet évekig úgymond kordában tartani a betegséget, előbb-utóbb műtétekre lesz szükség, hogy a kutyus látását megőrizhessük. A www.kutyazoldhalyog.hu honlapon bővebben is olvashat a zöldhályog kutyáknál témában.