Mit tehet az emberiség a levegőminőségre vonatkozó előrejelzések javítása érdekében

A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó légszennyezés hatással van az emberi egészségre, de a szennyezési szint előrejelzése egy adott időben és helyen továbbra is kihívást jelent egy tudóscsoport szerint, akik mély tanulás felé fordulnak a levegőminőségi becslések javítása érdekében.

[wp_ad_camp_1]

A csoport tanulmányának eredményei hasznosak lehetnek a modellezők számára, akik megvizsgálják, hogyan változnak a gazdasági tényezők, például az ipari termelékenység és az olyan egészségügyi tényezők, mint a kórházi kezelések, a szennyezés szintjével. „A levegő minősége az egyik legfontosabb kérdés egy városi területen, amely befolyásolja az emberek életét” – mondta Manzhu Yu, a Penn State földrajzának adjunktusa. „A meglévő megfigyelések azonban nem megfelelőek ahhoz, hogy átfogó információkat nyújtsanak, amelyek segíthetik a kiszolgáltatott helyzetű népesség előrehozását.” A műholdas és a földi megfigyelések egyaránt mérik a légszennyezést, de ezek korlátozottak – mondták a tudósok. A műholdak például elhaladhatnak egy adott helyszínen minden nap ugyanabban az időben, és elmulaszthatják, hogy a kibocsátás hogyan változik különböző órákban. A földi meteorológiai állomások folyamatosan gyűjtik az adatokat, de csak korlátozott számú helyen.

Ennek megoldására a tudósok a mély tanulást, a gépi tanulás egyik típusát alkalmazták, hogy elemezzék a nitrogén-dioxid műholdas és földi megfigyelésének kapcsolatát a nagyobb Los Angeles-i területen. A tudósok szerint a nitrogén-dioxid nagyrészt összefüggésben van a forgalom és az erőművek kibocsátásával. „A probléma jelenleg az, hogy a nitrogén-dioxid nagyon változik a nap folyamán” – mondta Yu. „De a levegőszennyezés nyomon követésére nem volt elérhető óránkénti, városon kívüli termékünk. A felszíni szint és a műholdas megfigyelések összehasonlításával valóban nagyobb térbeli és időbeli felbontással készíthetünk becsléseket.