Mopsz, a tökéletes lakás-kutya

A kutyakedvelők, akik lakásban élnek, udvar nélkül, de mégis szeretnének egy házi kedvencet, fontos hogy a választásnál jól gondolják át, hogy milyen fajtát választanak, mivel nem sok kutya érzi jól magát a falak közt.

[wp_ad_camp_1]

Remek választás lehet, főleg kis lakásokba, egy mopsz. A mopsz (Mops, Pug, Carlin), egy rendkívül hosszú múltú, valószínűleg kínai eredetű kutyafajta. Ez egy kifejezetten lakásba való házi kedvenc, a helyét hamar megszokja. Kistermetű és keveset eszik. Rövid szőrű, így könnyen tisztán tartható. Rendkívül jó természetű, nyugodt és kiegyensúlyozott. Egy igazi családi kutya, szereti a gyerekeket, sosem agresszív és mivel csak nagyon ritkán ugat, így a szomszédokat sem fogja zavarni. Nem bírja a nagy meleget és a hideget sem. Szereti, ha többen vannak körülötte, hogy mindig játszhasson valakivel.

Mopsz lakáskutya

Mopsz lakáskutya

A mopsz 2 éves koráig hiperaktív kutya, aki következetes nevelést igényel. Ezt könnyen elérhetjük, mivel szeret enni, ezért jutalomfalatkákkal remek eredményeket érhetünk el a tanítása során. Bár vigyáznunk kell ezzel a módszerrel, mert hízásra hajlamos kutyafajtáról van szó. Tanításánál szelíd megközelítést alkalmazzunk. Mindig szeretne gazdája kedvében járni, ezért nincs szükség testi fenyítésre. Kevés mozgásra van szüksége, ezért is leginkább a lakásban való tartásra felel meg. Nincs vadászösztöne, így nem is csavarog el egyedül. Külsejét nézve, kicsi és zömök. Hátvonala vízszintes, farkát a legszorosabb gyűrűbe csavarja. Lábai erősek és egyenesek. Feje kerek formájú, rövid és tompa arcorri résszel, mely erősen ráncos. Fülei kicsik és vékonyak. Szőrzete rövid, finom és egyenes. Színei az ezüstszürke, sárga, barackszín vagy a fekete. Szemei nagyok és kerekek. Magassága 30-32 cm, ideális testsúlya a 6,5-8,5kg. A mopsz fő jellemzői a vidámság, hűség, érzékenység, szeretet és gyengéd lélek.