Napallergia tüneteinek kezelése

Évről évre nagyobb számba jelentkeznek a napallergia tünetei az emberek körében, szinte már népbetegségként számolhatunk be róla. Ha pontos szeretnénk definiálni, akkor legjobban úgy írhatjuk le, hogy egy immunológiai folyamatról beszélünk, amelynek a kiváltó oka maga napsugárzás.

[wp_ad_camp_1]

Tehet egy napfényre való allergiás reakcióról van szó. A napallergia legfőbb tünetei között megfigyelhető a hólyagos bőrfelszín, csalánkiütés, apró vörös duzzanatokat jelentkezése a bőrön, bőrpír a napfénynek kitett bőrterületen, illetve bőrviszketés a napfénynek kitett területeken. A napallergia esetén jelentkező csalánkiütéses reakció ritkának számít. A napallergia kialakulásának az okai mind máig rejtély, és nincs rá pontos magyarázat.  Valószínűleg egy génmutáció által jelentkezik, illetve örökletes is lehet. A napallergia már gyakoribb változata a polimorf fény-exanthema, melynek 9-20 % az előfordulása. Főként nőket érint, ám a kiváltó ok itt is ismeretlen, viszont ez is örökletes megbetegedés.

Napallergia

Napallergia

A napallergia harmadik típus a fotoallergiás reakció, amely nem kifejezetten a napfény hatására, hanem a elfogyasztott élelmiszerre, gyógyszer vagy krém hatására jelentkezik. Az effajta reakciót okozhatják még különféle növények is, mint a zeller, paszternák vagy a citrusfélék. A napallergiás tünetek jelentkezésénél, mindig azt kell elsősorban meghatározni, hogy melyik jellegű allergiával állunk szemben. Bármilyen reakciókkal is szembesülünk, a különböző kezelések mellett ajánlott, hogy elkerüljön a direkt napot és fokozaton hozzászoktatni a bőrünket az erős sugárzáshoz. Így elkerülhetjük a további kellemetlenségeket és előbb szabadulhatunk meg a különböző tünetektől is. A világos bőrűek számára még jobban ajánlott a fokozott figyelem.