Napozz bátran, de mindig csakis okosan!

Még nyáron sem feledkezhetünk meg bőrünk védelméről, ezért saját érdekünkben jól tesszük, ha betartunk néhány napozási szabályt. Sokszor lehet hallani, hogy a napozás káros, ám ha ügyelünk akkor kihasználhatjuk pozitívumait és elkerülhetjük a negatívumokat. A napfény javítja az immunrendszer működését és már 5-10 perc napozás beindítja a szervezet D vitamin termelését, ami elengedhetetlen a kalcium beépüléséhez.

Az persze igaz, hogy a túlzott napozásnak vannak negatív hatásai is, hiszen ha túl sokat vagyunk napon, akkor csúnyán leéghetünk az UVB sugárzás miatt, az UVA sugárzás pedig károsítja a bőrsejtek DNS-ét, ami idővel ráncok és pigmentfoltok kialakulásához vezethet, a legsúlyosabb következménye pedig a bőrdaganat is lehet. Nem kell azonnal pánikolni, hiszen a legtöbb esetben a bőrrák megelőzhető a napozási szabályok betartásával.

Először is nézzük mi az, amit szabad! Szabad fél órát napozni naptejjel bekenve, utána árnyékba vonulni; az arcra magasabb faktorszámú naptejet használni, mint a test többi részére; trikót és fejfedőt viselni, főleg vörös és szőke hajú, fehér bőrű, szeplős emberek és kisgyermekek esetében, valamint napozás után nedvességpótló testápolót használni.

Napozás

Napozás

Most nézzük mi az, amit nem szabad! Nem szabad 11 és 16 óra között napra menni, mivel az UVA és UVB sugárzás ilyenkor a legerősebb; minőségi, magas faktorszámú fényvédő krém nélkül napozni; jó minőségű, UV szűrős napszemüveg nélkül a napon sétálni; kisminkelve vagy beparfümözve napozni, ugyanis ezek napsugárzás hatására akár feltűnő elváltozást is okozhatnak a bőrödön.

Végezetül pedig következzék pár tanács, hogy miképp is érdemes naptejet választani! Az első szabály, hogy olyan naptejet válasszunk, ami az UVA és az UVB sugárzás ellen is véd, kerülni kell a kőolajszármazékot, parabéneket, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot vagy alumíniumot tartalmazó naptejeket, továbbá mindig a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú naptejet vásárolj!