Néhány fontos tudnivaló a zöldségek előkészítéséről

Nem számít, hogy Ön vegetáriánus, vagy vegán, vagy húsevő, zöldségeket akkor is biztosan használ a főzéshez, sütéshez, vagy csak megeszi őket nyersen, ételek mellé. Ha napi szinten teszi ezt, akkor az a lehető legjobb, hiszen a bennük levő tápértéknek köszönhetően sokkal egészségesebb lesz tőlük az ember.

[wp_ad_camp_1]

Mindenkinek, aki egy kicsit is foglalkozott zöldségekkel, kialakult egy technikája, hogyan készíti őket elő. Az aprítás egy nagyon fontos része a műveletnek, mert ha ez nem tökéletes, károsíthatja az egész étel minőségét, ugyanis, hacsak nem főzzük szét őket, a méretük befolyásolja az étel ízét is, szóval nemcsak a küllem miatt kell odafigyelnünk erre a dologra. Lényege a megfelelő szerszámok használatában rejlik. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik zöldséget milyen késsel daraboljuk fel, vagy milyen eszköz segítségével törjük szét. A következőkben vegyük sorra a különböző zöldségeket és a hozzájuk használatos eszközöket.

Zöldségek

Zöldségek

Ha a receptben fokhagyma is szerepel ízesítésként, akkor a kés helyett föltétlenül használjunk foghagyma törőt. Ez apróra, már-már pépesre darabolja ahelyett, hogy nagyobb darabokban hagyná meg, ezért az étel sokkal jobban átveszi az ízét, és amikor esszük, aromája egyenletesebben is eloszlik. Zöldhagymánál és a zöld fűszernövényeknél használjunk hagymavágó ollót, egyrészt az esztétika, másrészt az egyenletes eloszlás miatt. Ha a recept azt írja, hogy valamit vékony szeletekre kell felvágnunk, akkor ahhoz a hagyományos zöldséghámozót, vagy szeletelőt is alkalmazhatjuk, mert így tökéletes formájú és állagú darabokat kapunk, amelyek alkalmasak a főzéshez és a sütéshez is egyaránt. Ha mégis késsel szeretné elvégezni ezeket a műveleteket, akkor tanácsos olyant választania, amelyik nagyon éles és alkalmas több konyhai művelet elvégzéséhez is egyszerre. Ha nem tudja, hogy melyik a megfelelő, akkor nyugodtan kérje ki a szakértők véleményét.