Nem tudod kialudni magad? Lehet, hogy a szokásaid tehetnek róla!

Sokaknál a felnőttkor egyik kellemetlen velejárója a kialvatlanság. A rengeteg teendő miatt szinte ébredéstől késő estig minden pillanat be van táblázva, így aztán mikor végre ledőlhetnénk, akkor már szinte sajnáljuk az időt az alvásra és még elolvasunk pár oldalt, még megnézünk egy részt, így aztán végül alig alszunk öt-hat órát, ami nem elégséges még egy erős szervezet számára sem.

Ez az életmód hosszú távon nagyon káros, és rengeteg szervi és lelki eredetű probléma okozója lehet. Persze tenni ellene nem könnyű – ezt a jelenséget külön kórképként le is írták -, hisz az ember nagyon nehezen engedi el azt a pár órát a napjában, amikor tényleg azt csinál, amit szeretne. Ugyanakkor az egészség megőrzése sokkal fontosabb, és ha úgy érezzük, hogy sehogy máshogy nem tudunk egy kis énidőt teremteni magunknak, akkor lehet, hogy inkább a napunk átrendezésével – például új munkahely keresésével – kellene próbálkozni. Igen ám, de mi van akkor, ha ránk ez nem igaz, és bőven alszunk hét-nyolc órát – vagy akár néha többet is – éjszakánként, ám mégis fáradtan és elgyötörten ébredünk?

Kialvatlanság

Kialvatlanság

Amennyiben ennek nincs különösebb szervi baja – azaz a kivizsgálások során nem derül fény valamilyen betegségre -, illetve az ásványi anyag és vitamin bevitelünk is rendben van, akkor érdemes a – rossz – szokásokra gyanakodni. Ezek ugyanis képesek drasztikusan befolyásolni az alvásminőséget, ráadásul van köztük olyan is, amiről nem is gondolnánk, hogy mennyire. Az egyik ilyen az evés. Bár sokan szeretnek késő este, nyugodtan enni egy nagyot, a túlzott jóllakottság nem optimális az éjszakai pihenéshez. Ugyancsak hatalmas kalamajkákat tud okozni a fény és a különböző hangok. Nem csak az lehet a gond, ha tévére alszunk el – vagy akár csak a hangjára -, de az is felborítja a szervezet ritmusát, ha lefekvés előtt 1-2 órával még a telefonunkat nyomkodjuk. Nem csak a káros kék fény miatt, hanem azért is, mert így túl sok információ jut az agyba, amit az éjszaka folyamán próbál meg feldolgozni. Ezekre mind érdemes odafigyelni, ha reggelente kialvatlannak érezzük magunkat, mert könnyen lehet, hogy valami zavaró tényező okozza a problémánkat.