Nevelj gyógy- és fűszernövényeket a lakásban!

Hogy saját fűszernövényeink legyenek, nem kell hatalmas kert, sőt, még terasz sem. Sok fajta kifejezetten kedveli a benti klímát és megelégszik az ablakon át beszűrődő napfénnyel. Ha lassacskán kinőnék a lakás méreteit, egy idő után a szabadba is kiültethetjük őket.

[wp_ad_camp_1]

A bazsalikomnak a legjobb helye egy déli tájolású ablakpárkányon lesz. Az sem baj, ha közvetlenül mellette található a radiátor, hiszen nagyon szereti a meleget. Ha lakásban szeretnénk tartani, magról érdemes elkezdeni a növény nevelését. A babér évelő növény, ami cserépben egész évben szépen fejlődik. Keleti vagy nyugati tájolású ablakban fogja magát a legjobb érezni, sok friss levegőre lesz szüksége.

A petrezselyemhez hasonló turbolya magjait késő nyáron ültessük el. Kedveli az árnyas helyeket, a 18-20 fokos hőmérséklet számára az ideális. A metélőhagymát tél elején érdemes bevinni a lakásba és annak a leghűvösebb pontján, az előszobában, a földszinten elhelyezni, majd néhány nap múlva kitenni a legvilágosabb ablakba.

Gyógynövény

Gyógynövény

A zsályáról vágjunk le néhány ágat, majd ültessük cserépbe és költöztessük a lakásba. Szereti a száraz levegőt és igényli a sok napfényt, ezért délre néző ablakban lesz a legjobb helyen. A tárkonyt ősz végéig, tél elejéig hagyjuk kint, míg a levelei lassan elhalnak. Ezután vigyük be a lakásba, tartsuk hideg helyen, majd tegyük napfényes ablakba.

A menta az egyik legkevésbé igényes fűszernövény. Alapvetően kedveli a napfényt, de egy árnyasabb, keleti vagy nyugati tájolású ablakban is szépen fog nőni. Számoljunk vele, hogy gyorsan fejlődik, ezért hamarosan nagyobb helyre lesz szüksége.