Orrcsepp függőség és leszokási tippek

Sokan szenvednek orrdugulásban, melyeket recept nélkül kapható lohasztó orrcseppekkel kezelnek. Használatuk rendkívül hatásos, viszont ezek akár nem kívánt mellékhatásokat is okozhat.

[wp_ad_camp_1]

Az orrcseppeket fontos, hogy maximum 7-10 napig alkalmazzuk, ezzel elkerülhetjük a mellékhatásokat, melyek közül a leggyakoribb a függőség. Az orrcseppet legtöbbször az elégtelen orrlégzés miatt kezdjük el használni, viszont egy idő után csakis ezzel tudunk az orrunkon keresztül lélegezni, mivel szervezetünk könnyedén hozzászokhat. Sokaknál ennek használata létfontosságúvá válik, és nélkülük már nem is tudnak aludni. Az orrcsepp gyakori alkalmazása visszacsapásos orrnyálkahártya-duzzanat körforgásához vezet, ami valójában a függőséget okozza. Ahogy a hatása elmúlik, úgy az orrban található apró vérerek kitágulnak, vérbőség jelentkezik, és újra megjelenik a dugulás. Az elvonáshoz a betegeknek gyakran orvosi segítségre van szükségük.

Mivel az orrspray érszűkítő hatással rendelkezik, ezért gyakran okozhat olyan problémákat, mint a megemelkedett vérnyomás és pulzus, gyorsabb szívverés, fejfájás, szorongás, légszomj. Amennyiben a spray károsítja az orrnyálkahártyát, sokaknál előfordulhat, hogy elveszítik szaglásukat.

Orrcsepp

Orrcsepp

A leszokáshoz, először is le kell cserélni az orrcseppet, receptre kapható, szteroidos orrspray-re, ami allergia és az idült orrnyálkahártya gyulladás kezelésében segít. Bár ez közel sem olyan hatásos, mint az átlagos orrspray, ezért ajánlatos még a tengervizes sóval történő öblítés, illetve allergia ellenes gyógyszer átmeneti szedése is. A leszokáshoz még hozzájárulhat az orrcsepp függőség elleni párna. Ez segíthet végigaludnunk az éjszakát anélkül, hogy orrdugulással, és ezzel együtt álmatlansággal kellene küzdenünk.

A párna gyógynövényeket tartalmaz, melyeknek illóanyagai hűsítően hatnak a nyálkahártyára, összehúzzák az ereket és szabaddá teszik a légzést. A növények fertőtlenítő és vírusölő hatásúak, így hozzájárulnak a nyálkahártya regenerálódásához és segítik a gyógyulást. Ezzel az állandó orrdugulást és az orrcsepp függőséget is egyszerre le tudja küzdeni. Ha ezek sem váltak be, valószínűleg egy orrkagyló megkisebbítő műtétre lesz szüksége.