Óvintézkedés külföldi utazás esetén

A legtöbben szeretnek utazni, világot látni, idegen kultúrákkal megismerkedni, és a gyakorlottabb világjáróknak meg is vannak a bevált praktikáik, hogy hogyan lehet ezt a leginkább zökkenőmentesen véghezvinni.

Akik azonban ritkábban jutnak el idegen országokba, azoknak nem árt, ha már jó előre felkészülnek, hiszen nagyon sok minden másképpen lesz, mint amit itthon megszoktak. Az újdonság varázsa pedig magával ragadó ugyan, de számtalan veszélyforrást is rejt magában, amit jobb elkerülni. Az első és legfontosabb – és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni – az az, hogy bárhová is menjünk, bármilyen rövid időre – még ha csak egyetlen napra is -, mindenképpen kössünk utasbiztosítást. Sajnos még mindig sokan ezen az elhanyagolható összegen próbálnak meg spórolni, pedig ha valami baj történik, akkor akár életmentő is lehet, hogy van, vagy nincs biztosításunk.

Ezt kövesse az, hogy nagyon alaposan, több helyen – fórumokon is – utána olvasunk a célország, vagy még inkább a meglátogatni kívánt város, vagy környék legfőbb jellemzőinek. Közösségi oldalakon remek csoportokat találunk, ahol kendőzetlen őszinteséggel beszélnek  régóta kint élők arról, hogy mi az, amire nagyon oda kell figyelni az ott tartózkodásunk alatt. Mely környékeket érdemes elkerülni, melyik vendéglátóhelyek megbízhatóak, iható-e a csapvíz, és így tovább, a lista szinte végtelen hosszú. Ha egzotikus célpontot választunk, akkor már jó előre tájékozódjunk a vízum, illetve az esetleg kötelező védőoltások felől. Ugyancsak szerencsés ilyen esetben, ha a konzulátuson előre regisztráltatjuk magunkat, nem árt, ha tudják, hogy az országban tartózkodunk. További ökölszabályként mindenhol érvényes jó tanács, hogy az értéktárgyainkat, nagyobb mennyiségű készpénzt inkább a szállodai széfben tároljuk és a kirándulásokra ne vigyük magunkkal, ellenben az utasbiztosítás papírját, illetve a legfontosabb egészségügyi adatainkat tartalmazó kártyát mindig tartsuk magunknál vész esetére. Legyünk nagyon körültekintőek és egy pillanatra se felejtsük el, hogy egy idegen ország, idegen kultúrája vesz minket körül, amit mindig tiszteletben kell tartanunk.