Rágcsáló fajták és azok megfékezése!

Az őzegerek előszeretettel fészkelnek vidéki területeken, például régi kerítésoszlopokon, faüregekben és rönkvermekben. Az őzegerek ritkán jelentenek problémát a lakókörnyezetben, de a téli hónapokban beltérben kóborolhatnak, miközben menedéket és élelmet keresnek. A szezonon kívüli időszakban gyakran fészerekben, istállókban vagy kabinokban szállnak meg.

Rágcsáló fajták elolvashatóak a sunikft.hu weboldalon, és ha el szeretné kerülni a velük való találkozást, akkor is érdemes benézni hozzánk, hogy többet tudjon meg róluk. Az őzegerek a leggyakoribb hordozói a hantavírusnak, egy olyan víruscsoportnak, amelyet rágcsálók terjesztenek, és amelyek vese-, vér- vagy légúti megbetegedéseket okozhatnak, és néha végzetesek is lehetnek az emberben. A vírus elsősorban a fertőzött őzegerek vizeletével, ürülékével vagy nyállal szennyezett porszemcsék belélegzésével terjed. Az állateledelt vagy a madármagot biztonságos tárolóedényekben és háztartási helyiségekben tároljuk. Ne tartsa ezeket a tárgyakat olyan helyeken, mint például garázsok vagy tárolók, ahol jobban hozzáférhetők és vonzóbbak az őzegerek számára. A leggyakrabban előforduló rágcsálófajok, a házi egerek Magyarország egész területén megtalálhatók. A házi egerek általában sötét, félreeső helyeken fészkelnek az építmények belsejében. Kiváló hegymászók, és akár egy láb magasságot is fel tudnak ugrani, így elszigetelt vagy félreeső területeket is elérhetnek.

A házi egerek jelentős anyagi károkat okozhatnak, ha átrágnak olyan anyagokat, mint a gipszkarton és a szigetelés. Ezenkívül ismert, hogy elektromos tüzet gyújtanak az otthonokban lévő vezetékek rágcsálásával. A házi egerek komoly egészségügyi veszélyeket is jelenthetnek, mivel megfertőzhetik a tárolt élelmiszereket, és olyan betegségeket terjeszthetnek, mint a Salmonella. Amennyiben többet tudna meg, kattintson a sunikft.hu weboldalra.