Reptéri jó tanácsok

Szerencsére a repülés már egyre kevésbé nevezhető a gazdagok kiváltságának. A legtöbben megengedhetnek maguknak egy-egy európai utazást, hiszen néhány tízezer forintból gyakorlatilag bárhova eljuthatunk a kontinensünkön.

Érdemes tehát beszélni arról, mire kell és mire érdemes figyelni a reptéren. Aki esetleg először száll repülőgépre, annak talán túlzónak is tűnhetnek a biztonsági intézkedések. Annak érdekében, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, érdemes néhány dologra figyelmet szentelnünk.

A járat indulása előtt általában két órával kezdődik meg az utasfelvétel folyamata, amit angolul a check-in kifejezéssel illetünk. Ez kiterjed a csomagok feladására, az úti okmányok ellenőrzésére és a beszállókártyák kiadására. Ha olyan járattal utazunk, ahol nincsenek előre kiosztva az ülőhelyek, akkor a korábbi érkezésnek köszönhetően az ablak mellé ülhetünk. Első repülés alkalmával ez biztosan feledhetetlen élmény, bár a látvány megunhatatlan.

Reptér

Reptér

Tudni kell, hogy a poggyász súlykorlátozás alá esik. Nem vihetünk magunkkal mindent, amit csak szeretnénk. A gép fedélzetére felvihető csomag is súlykorlátozás és méretkorlátozás alá esik. Ennek általában egyértelmű szabályai vannak, amit elérhetünk az adott légitársaság honlapján. A weboldalon arra is választ kapunk, hogy a poggyászok száma, illetve súlya milyen plusz költségeket jelent; általában a fapados légitársaságok esetében jellemző, hogy egyes csomagjaink után további díjat kell fizetnünk.

A csomagokat minden esetben címkézzük fel! Ez nem kötelező, de nagyon ajánlott. A címke tartalmazza a nevünket és az elérhetőségünket, így ha netalán a csomag elveszne vagy rossz helyre keveredne, a csomagolóosztály munkatársai vissza tudják juttatni számunkra. Ha otthon nem tettük meg a felcímkézést, a reptéren kérhetünk úgynevezett „name tag” matricát.