Sport előtt és után is fontos a szépségápolás

Bármilyen sportot, illetve mozgásformát is űzünk edzés közben nemcsak az izmok dolgoznak, hanem a bőrünk is igénybevételnek van kitéve, éppen ezért annak ápolására érdemes külön figyelmet fordítani. Most bemutatunk pár tippet, hogy sportolás előtt és után mik is azok a teendők, melyek által bőrünk egészségét és szépségét megőrizhetjük.

Először is sminkben sportolni tilos! Amennyiben fizikai igénybevétel alatt viseli az esetenként túlságosan vastag vakolatot, akkor azzal nagyon sokat árthat a bőrének A smink ugyanis elzárja a pórusokat, így akadályozza az izzadást. A szoros copfot vagy kontyot ugyancsak kerülni kell, ezzel károsíthatja a haj szerkezetét.

Beltéri sportolás esetén nem fontos az arc krémezése, de kültérieknél igen. Ha például a szabadban fut, akkor a hideg levegőtől és a széltől kicserepesedhet az ajka vagy kiszáradhat a bőre, ezért már mozgás előtt érdemes azt bekenni könnyű, de jól fedő hidratálóval.

Szépségápolás

Szépségápolás

Ha csak egy mód van rá, akkor sportolás után szaunázzon! Lazít és a meleg hatására kitágulnak a pórusok, azaz beindul a vérkeringés és a fokozott izzadást, ezzel együtt a méregtelenítést. Tíz perc szaunázás már elég lehet, utána persze a zuhanyzásra és pihenésre is kötelező. Ha persze a szauna túl meleg, akkor választhatja a gőzkamrát is, ami kevésbé megterhelő és könnyebben elviselhető.

A mozgás utáni váltakozó zuhany remek alternatívát kínál, ha szaunázásra, gőzkamrára vagy masszázsra nincs lehetősége. A folyamat lényege, hogy pár percig forró vízzel tusolunk, utána fél percig hideg vízzel, majd újra forró. Ezt háromszor elég megismételni ahhoz, hogy beinduljon a vérkeringésünk.

A sport utáni hidratálás belülről és kívülről is egyaránt fontos. Fogyasszon sok folyadékot, leginkább vizet, ami által elkerülheti, hogy bőre szárazzá váljon. Kívülről természetes eredetű, gyógynövényes krémet érdemes használni hidratálásra, illetve olykor nedvességpótló pakolásokat is bevethet.