Sütő tisztítása vegyszerek nélkül

A sütő tisztítása az egyik legkevésbé élvezetes munka a konyhában. A ráégett zsír és ételmaradék eltüntetéséhez nem elég néhány könnyed mozdulat, az izomerőt is be kell vetni. Az erős zsíroldó vegyszerek sem garantálnak mindig tökéletes eredményt, ezért érdemes kipróbálni, mire megyünk nélkülük.

[wp_ad_camp_1]

Az első lépés a megelőzés. Ahhoz, hogy ez a munka a jövőben kevésbé legyen macerás, célszerű alufóliával kibélelni a sütő alját, ami felfogja a sütés közben lecsöpögő ételmaradékokat. Használat után pedig amint kihűlt a sütő, fogjunk hozzá a tisztításhoz, a lerakódások frissen sokkal könnyebben eltávolíthatók, mintha masszívan rászáradnak.

Sütő tisztítása

Sütő tisztítása

Fogjunk egy kemény sörtéjű kefét és a sütő aljából, valamint a sütőrácsról erőteljes mozdulatokkal távolítsunk el minden ráégett maradékot. Ami így sem jön le, ahhoz használhatunk kést is, de csak óvatosan, nehogy megsértsük a felületet. Ezután bevethetjük a szódabikarbóna legendás erejét. Mivel ez a művelet több órát vesz igénybe, érdemes délután, estefelé nekilátni.

Bőségesen szórjuk tele a sütő alját és ajtaját szódabikarbónával, majd spricceljük át vízzel. Annyi vizet szórjunk rá, hogy habzani kezdjen, de ne higítsuk fel túlságosan. A sütőajtót ne zárjuk vissza, hagyjuk így néhány órára, hogy a szódabikarbóna kifejthesse hatását. Ezután ismét spricceljünk rá vizet, majd hagyjuk állni egész éjszakára. Reggel egy nedves ruhával töröljük át. Nem lesz nehéz dolgunk, a szódabikarbóna ekkorra már elvégezte feladatát, a szennyeződések szinte leolvadtak a sütő faláról és ajtajáról.