Sziklakert építése

Sziklakert építésénél érdemes már az elején átgondolni néhány alapvető kérdést a leendő kert funkcióját illetően, majd a felmérés során megbeszélni mire is gondoltunk, mit szeretnénk, mindez mennyire megvalósítható, vagy esetleg a szakember milyen alternatívát javasol, így biztosak lehetünk benne, hogy egy praktikus, könnyen ápolható és igazán élvezhető kertet tudhatunk majd magunkénak.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik legszebb, ugyanakkor legnehezebb formája a kertépítésnek – a kertépítés domboldalon. Lejtős kertek, nagy szintkülönbségek Ezek a kertkialakítások nagy szaktudást és sok gyakorlatot igényelnek. Sokszor írtuk már, hogy mennyire fontos a könnyű kezelhetőségre törekedni, amit a lejtős területeknél aztán fokozottan érdemes figyelembe venni és úgy kialakítani kertünket. Többféle lehetőség is van az egybefüggő sík területek kialakítására ezeknél a kerttípusoknál, ami megkönnyítheti a kertfenntartási munkákat és élvezhetőbbé teheti a kertünkben eltöltött időt is. Építhetünk támfalakat, kialakíthatunk rézsűs területeket, de használhatunk kisebb-nagyobb sziklákat is, amikkel összekötjük a vízszintes területeket és megtámaszthatjuk a földet. Érdemes a füves területeket is a sík területre koncentrálni, ahogy természetesen a burkolatokat és az egyéb építményeket is. Lejtős részeken sokkal nehezebb a füves területek ápolása és öntözése is. A lankásabb részek még szépen füvesíthetők és ápolhatók, de ha megoldható, akkor jobb a szikla és növénycsoportok kialakítása ezeken a területeken is.

Sziklakert

Sziklakert

A támfalas megoldással nyerhetjük a legtöbb használható területet, de ez a legköltségesebb is egyben. Ha természetesebb és olcsóbb megoldás mellett döntünk, akkor a nagyobb kerti sziklák beépítése a legjobb megoldás, amiket csak gépi erővel tudunk mozgatni. Kisebb szintkülönbségeket kisebb sziklákkal is át tudunk hidalni, amit kézi erővel is mozgathatunk.
A lejtős területen történő kertkialakítás mindenképp több odafigyelést és nagyobb szakmai tudást igényel, ugyanakkor több lehetőséget is rejt magában, ami a kert látványosságához is adni tud valami pluszt. Természetesen pont a bonyolultabb szakmai dolgok miatt nem ajánljuk ezeknek a kerteknek a házilag történő kialakítását, mert itt fokozottan belefuthatunk olyan buktatókba, amik később megbosszulják magukat akár a hosszú távú működőképességben, esztétikában, vagy épp az ápolhatóságban. Megfelelő szakember segítségével a lejtős terület hátrányból előnnyé léphet elő, és meseszép alternatívákat rejthet magában.