Szoktasd rá a fogmosásra a kicsiket is!

Egészen kisgyermek kortól fontos a fogak rendszeres, alapos ápolása. Gondolom mondanunk sem kell, hogy ehhez viszont nem minden csöppségnek van kedve. Ha kell, akkor kézzel-lábbal, sőt hatalmas lármával próbálják megakadályozni, hogy reggel és este fogat kelljen mosniuk. Most szeretnénk néhány jó tippet, gyakorlatban alkalmazható tanácsot adni, hogy élvezetesebben, de legalábbis hiszti nélkül teljen a fogmosás.

[wp_ad_camp_1]

Ajánlott minimum három percig mosni a fogakat. Ez elég hosszú időnek tűnhet, ha közben az ember csak a tükröt, vagy a mosdókagylót bámulja. Ellenben, ha van a közelben egy vidám falióra, amelyen követni tudjuk az idő múlását, akkor máris jobb kedvvel telik a fogmosásra szánt idő. Nincs másra szükség tehát, csak egy szép órára és egy szép fogkefetartóra a kicsik számára.

Fontos, hogy jó példát mutass. Ha rendszeresen, és persze jókedvvel ápolod fogaid, akkor valószínűleg a gyermeked is ezt a példát követi majd. Néha-néha említsd is meg, hogy milyen fontos a fogmosás, és milyen következményei vannak annak, ha az ember nem mossa a fogát.

Fogmosás

Fogmosás

Ügyelj arra, hogy következetes legyél. Ha két éves kortól gyermeked napirendjének részévé teszed a napi két fogmosást, akkor nagy valószínűséggel a későbbiekben sem fog lázadni ellene, ugyanis megszokott lépéssé vált számára fogainak ápolása. Ha egyedül nem tudsz megbirkózni a feladattal, akkor kérd kedvesed segítségét. Párod egyszerűen az ölébe veheti a kicsit, és megmossa fogait.

Ha ez sem működik, akkor találj ki egy mesés történetet. Ez jó lehet arra, hogy szidás helyett játékos mesével vedd rá csemetéd a fogmosásra. A történet lehet bármi, használd a kreativitásod. A lényeg, hogy a fogmosás szerepeljen benne. Utolsó lépésként próbálkozz ellenszolgáltatást nyújtani számára, avagy jutalmazd meg a kicsit fagyival, vagy bármi mással, ha szorgalmasan mossa fogait.