Tények a fülzúgás kellemetlen jelenségéről

A fülzúgás gyakori zavaró tényező, mely az emberek legnagyobb százalékát legalább egyszer már kínozta. Okai sokfélék lehetnek, a semmiségtől egészen a komoly problémákig. Ha sokáig fennáll, orvoshoz kell fordulni.

[wp_ad_camp_1]

A fülzúgás jelenségét szaknyelven tinnitusznak nevezik. Az emberek nagyjából 10%-át kínozza hiuzamosabb ideig, életül során többször is. Ez nem egy konkrét betegség, hanem egy nem annyira észrevehető probléma tünete. Ez a probléma sokféle lehet. A tinnitusz kialakulását a nagy zaj könnyedén elősegítheti, ezért túlzottan hangos környezetben megéri füldugót használni, így nem csak a fülzúgás kialakulása kerülhető el, de a későbbi halláskárosodás is kiküszöbölhető. Szerencsére a fülzúgás hátterében az esetek legnagyobb százalékában nem szervi eredetű bajok állnak. De akkor vajon micsoda?

Fülzúgás

Fülzúgás

Ha elkezd zúgni a füle, nem kell azonnal megijedni, sok esetben csak egy átmeneti tünetről van szó, mely magától el fog múlni. Ha gyógyszereket szed, olvassa át a betegtájékoztatót, hátha megtalálja a ludast. Számos gyógyszer mellékhatásaként fel van tüntetve a tinnitusz. Ha megtalálja a vélhető felelőst, azonnal keresse fel orvosát, valószínűleg más gyógyszerre kell áttérnie. Ha a fülzúgás miatt nem bír aludni, hallgasson zenét, amivel elnyomja a zavaró hangokat. Ha a fülzúgása nem múlik és nem kezelhető, sokat segíthet pszichológus is, aki segít együttélni ezzel a problémával. Aki fülzúgástól szenved és nem segítenek a gyógyszerek, valószínűleg pszichés problémák miatt hallja a folyamatos zúgást. Ehhez vagy hozzá kell szokni, vagy megtalálni a probléma lelki gyökerét. Amíg a probléma feltárása megtörténik, érdemes, direkt erre a célra gyártott, zajkeltő gépezetet beszerezni, emly alapzajt generál, így a fülzúgás háttérbe szorul.