Tippek a testvéri szeretet ápolásához

Az egyik legnagyobb gazdagság a világon, ha van testvérünk. Bizony testvérek között felnőni igazán remek, ám sokszor találkozhatunk olyan élethelyzetekkel, amikor közel sem egyszerű. Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy a gyerekek nem riválisoknak születnek, és nem is válnak azzá, ha ezt a szülők nem teszik lehetővé.

[wp_ad_camp_1]

Amennyiben a gyermekkorban egy jó testvéri kapcsolat alakul ki, akkor az gyakran a felnőtt korra is elkísér bennünket. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a gyermekeink elejétől kezdve szeressék egymást, akkor már elejétől kezdve ezt a köteléket kell kialakítanunk közöttük. Viszont akármennyire nem szeretnénk, a gyerekek szövetségesek és riválisok is egyben. Amely egy játék során, akár váltakozva is megmutatkozhat. Van, hogy segítik egymást és az is előfordulhat, hogy keresztbe tesznek egymásnak. Olyan helyeken ahol 2-3 gyermek is megtalálható a gyermeki rivalizálás minden napos dolgoknak számít. Hiszen legyen szó egy kedvenc játékról, vagy a szülők figyelméről, a legjobb barátokból másodperceken belül riválisok válnak.

Ez egy teljesen természetes folyamat, viszont, ha azt szeretnénk, hogy elkerüljük a hasonló atrocitásokat, vagy azt, hogy ez a későbbi kapcsolatukra is rányomja a bélyegét, akkor a szülők részéről érdemes úgy szervezni, hogy ne minden szabadidejüket töltsék együtt. Ma már egyre ritkább, hogy 4-5 gyermek is megtalálható egy családon belül, ám ha mégis akkor ez nagyon komoly logisztikát von maga után, hogy mindenkire megfelelő időt és energiát szenteljünk. Ugyanis sokszor ilyen helyeken a nagy testvérek átveszik a szülők szerepét és amiben is csak tudnak segítik a kicsiket. És főként ilyenkor kell éreztetnünk velük, hogy még ők is gyerekek és a nagyok felé is ki kell fejeznünk a szeretetünket.